På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Två svenska pingstförsamlingar ansluter sig till Hillsong Family

Sydneyförsamlingen Hillsong får två nya svenska familjemedlemmar.Det är två pingstkyrkor som ansluter sig till Hillsong Family.

Nyheter · Publicerad 11:07, 3 apr 2014

De tjugotalet kyrkor som är med i den australienska gemenskapen Hillsong Family har fått två svenska nytillskott.
Det är Connect Church i Göteborg och Lifecenter i Västerås som nu blir en del av gemenskapen.
Det innebär dock inte att församlingarna blir Hillsongkyrkor, menar Andreas Nielsen, pastor i Hillsongs svenska församling i Stockholm, och något Hillsongsamfund är inte i sikte.
– Nej, inte alls, säger Nielsen till Världen idag.
– Såväl vi som Connect Church och Lifecenter är med i Pingströrelsen och så kommer det att förbli. Det här är ett sätt för oss att bekräfta vår relation till varandra och kunna hjälpa kyrkorna att blomstra och nå ut till ännu fler människor.

Per-Johan Stenstrand, pastor i Lifecenter Church, Västerås, menar att det var en naturlig konsekvens av var de upplever att de hör hemma.
– Vi har lutat oss in i Hillsongfamiljen under många år. Varit vänner med ledare och pastorer och det är en glädje för oss att kunna markera det på det här sättet. Det är ett förtydligande på var vi hör hemma i stil, form och även i lära, säger Stenstrand till Världen idag.
Han poängterar också att Lifecenter Church fortsatt kommer att vara med i samfundet Pingst och även fortsatt vara en fristående församling och egen juridisk person och inte en av de elva Hillsongkyrkor som finns globalt utan en del av en närmare gemenskap.
Att flera tar ställning till att visa var man står någonstans, även inom ett samfund som Pingströrelsen, tror han blir vanligare men menar att det inte är något nytt.
– Jag tycker att man kan se redan i dag att det finns olika nätverk i Pingströrelsen. Det är som det har varit i alla tider att man hämtar inspiration från olika håll och kanter, säger Per-Johan.
– Det ledarskap som pastor Brian och Bobbie Houston och Gary och Cathy Clark i London har är något som vi ställer oss under och tar råd och inspiration från. Hillsonggrenen i den globala pingströrelsen ser vi som vår andliga hemvist.
– Vårt djupa förtroende för och vänskapen med Andreas och Lina Nielsen i Hillsong Stockholm är också något som har fördjupats genom åren, konstaterar Per-Johan Stenstrand.

Anders Olsson, pastor i Connect Church Göteborg berättar om beslutet.
– Det kändes naturligt när inbjudan kom att knyta ännu starkare band till Hillsong. Vi har under många år haft en intensiv gemenskap med Hillsong som vi sett som vår viktigaste förebild när det gäller församlingsbygge. Hillsong Family definierar oss i det vi redan är. En del av Familjen.
Han berättar att det även för dem är självklart att vara kvar i pingströrelsen.
– Vi kommer alltid att vilja vara en del av den gemenskapen eftersom det är våra andliga rötter och nationella förankring. Vi är en församling som ständigt vill lära oss, men även kunna bidra med det vi har i det sammanhang vi kommer ifrån.
Han menar att Hillsong visar på vad en växande kyrka ska stå för i fråga om Jesusfokus, passion för själavinnande, lärjungaträning och socialt engagemang.
– Vi tror att den kultur Hillsong lever i ännu mer ska få prägla vårt tänkande och byggande i våra lokala kyrkor, säger Anders Olsson till Världen idag.

Hillsong, som tidigare hette Hills Christian Life Center, är en församling i Sydney som blivit mest känd för sin fokus på lovsång.
I Hillsong Church finns de kyrkor med som är officiella Hillsongförsamlingar. Det handlar om elva församlingar runt om i världen och Hillsong Stockholm är en av dem.
Hillsong Family är en gemenskap för församlingar som står nära Hillsong.
– Hillsong Family kan man inte ansöka till utan det är församlingar runt om i världen, en del större kyrkor i USA och några i Europa, som vi har haft en nära relation till i flera år. I Hillsong Family har vi  hittat ett sätt att bekräfta den relation vi har, berättar Andreas Nielsen för Världen idag.
Utöver detta finns Hillsong Leadership Network som har tusentals medlemmar över hela världen. 

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier