Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Förföljelsen mot kristna är mycket svår i Nordkorea. Open Doors rapporterar nu om två män som dödats för sin tro. Bilden visar en kvinnlig nordkoreansk soldat vid gränsen mot Kina. Foto: NG HAN GUAN / AP / SCANPIX

Två kristna nordkoreaner dödade

En nordkoreansk kristen har skjutits till döds när han försökte ta sig till en bibelskola i Kina och en annan kristen har dött efter svår tortyr i ett arbetsläger, skriver Christian Post.

Nyheter · Publicerad 00:00, 28 jan 2013

En icke namngiven Open Doors-medarbetare berättar att mannen som försökte ta sig till Kina sköts till döds av gränsvakter, när han försökte ta sig över en flod som utgör gränsen mellan länderna. Hans mål var att ta sig tillbaka till Kina för att fortsätta bibelundervisning som han deltagit i tidigare.
– Han var mycket upprymd över sin nya tro och ville dela evangeliet med sin familj. Han ville återvända till Kina för att studera Bibeln mer, säger Open Doors-medarbetaren, enligt Christian Post.

Den andre kristne som dött för sin tro uppges också ha fått bibelundervisning i Kina. Efter att han återvänt hem blev han gripen när hans kristna tro blev känd, och han sattes i arbetsläger.
"Vi fick just veta att han är död. Han blev svårt torterad för sin tro. Han tvingades också till hårt arbete samtidigt som han knappt fick någon mat", skriver Open Doors.
Open Doors konstaterar att förföljelsen av kristna är värre i Nordkorea än på någon annan plats i världen. "Vi vet att kristna dör för sin tro nästan varje dag i Nordkorea, men det är alltid lika svårt att acceptera."

Uppskattningsvis finns mellan 200 000 och 400 000 kristna i Nordkorea, men siffran är mycket osäker eftersom alla måste hålla sin tro hemlig. "Bara att äga en Bibel är nog för att du ska bli dödad eller skickad till arbetsläger på livstid, med din familj", skriver Open Doors. Enligt organisationen tros så många som 50 000 till 70 000 kristna vara fångna i arbetsläger.
FN:s människorättschef Navi Pillay uppmanade för två veckor sedan till en internationell granskning av misstänkta människorättsbrott i Nordkorea. Hon beklagade att inget förbättrats sedan Kim Jong-un kom till makten för ett år sedan och sade, att det nu är hög tid för omvärlden att agera för det förtryckta folket.
– På grund av det bestående allvaret i situationen tror jag att en utredning som går på djupet i en av de värsta – och minst förstådda och rapporterade – människorättssituationerna i världen är inte bara fullt rättfärdigat utan också något som borde ha gjorts mycket tidigare, sade Pillay 14 januari.

David Högfeldt

Ny "tv-skatt" kan drabba döda

Politik. Stark kritik mot riksdagsbeslut Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...