Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

TV4 anmäls av pastor

EFK-pastorn Stefan Swärd anmäler TV4 till Yrkesetiska nämnden hos Journalistförbundet.- Min önskan är att det ska fastslås att fejkade själavårdssamtal aldrig får förekomma i journalistiskt arbete och att det är en otillåten journalistisk metod, skriver pastorn i sin anmälan.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 maj 2011

Efter Kalla faktas granskning av Frälsningsarmén i söndags då programmets reporter låtsades vara homosexuell och sökte förbön hos kårer ute i landet, anmäls nu TV4 av Stefan Swärd. Många har reagerat på TV4:s granskande program - Granskningsnämnden har nu fått ta emot över 50 anmälningar mot programmet.
– Det är ovanligt många mot ett enskilt tv-program, säger Kicki Uggla på Granskningsnämnden.

Stefan Swärd, bloggare och före detta nationell ledare för Evangeliska frikyrkan, är en av dem som reagerat kraftigt på Kalla faktas arbetsmetoder. I anmälan vill han ha två frågor prövade: programmets anvädning av dold kamera och de fejkade själavårdssamtalen.

Stefan Swärd menar att det finns strikta regler för att använda dold kamera. I programmet användes dold kamera vid intervjuer med kårledare inom Frälsningsarmén.
- Är det rimligt att använda dold kamera när man granskar ett kristet samfund, vad var det som var så hemligt som man var ute efter, och där dold kamera var nödvändigt? Vad Frälsningsarmén har för regler om homosexualitet är ju allmänt känt, den frågan hade väl kunnat ställas direkt till Frälsningsarméns ledning", skriver pastorn i sin anmälan.

Han slår även fast att filma fejkade själavårdssamtal är förödande för branschen.
"Förtroendet måste vara ömsesidigt för att själavårdsinstitutionen och själavårdssamtalet ska fungera. Det får aldrig finnas en misstanke om att det finns dolda kameror eller andra manipulativa inslag i situationen, det kommer att skada kyrkornas själavårdsarbete och minska det nödvändiga förtroendet som måste finnas", skriver han.

varldenidag.se
webbredaktionen@varldenidag.se

Dödshjälp för ingen – eller för alla?

Debatt Bara genom att stifta en dödshjälpslag utsätter samhället alla människor som kan omfattas av... tisdag 27/10 00:00

Ge mer frihet till familjerna!

Ledare Ett nytt stort slag om familjepolitiken och om föräldrars och barns rättigheter är på gång. Risken... tisdag 27/10 00:00

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara... tisdag 27/10 00:00

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Fasta. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara...