Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Tv-debatt med Jackelén och Birro om korset

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén debatterar Facebookgruppen Mitt kors med Marcus Birro i SVT Opinion på torsdag kväll. Även Annika Borg, präst och en av initiativtagarna till Mitt kors, medverkar.

Nyheter · Publicerad 12:50, 24 aug 2016

Det blir en av de första gångerna som ärkebiskopen offentligt diskuterar den kampanj i sociala medier som Svenska kyrkans kommunikationschef i somras betecknade som ”uppviglande och okristlig”.

– Det ser ut som att Facebook-gruppen Mitt kors har blivit någon form av katalysator där en mängd andra motsättningar inom Svenska kyrkan bubblar upp, säger researcher Jan Sprangers på SVT Opinion Live om varför ämnet tas upp i programmet.

– Jag tror inte egentligen att det har så mycket med gruppen i sig att göra - det är väl ingen som motsätter sig att en kristen manifesterar ett kors. Men det finns gamla motsättningar kring om det är rätt väg som Svenska kyrkan väljer när man vill ha religionsdialog och vill vara inkluderande. Från den andra sidan finns en rädsla att kyrkan i den här ivern blir urvattnad i kärnbudskapet.

Facebook-gruppen Mitt kors startade i juli, efter att två IS-anhängare mördat en katolsk präst i en kyrka i Frankrike, och har i dag drygt 8 600 medlemmar. Tanken är att gruppens medlemmar ska lägga upp bilder med sina privata kors på sidan, som ett sätt att ta ställning för världens förföljda kristna.

Initiativet hamnade i hetluften efter att Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg på sin privata Facebook-sida kallat uppmaningen ”uppviglande och okristligt”. Liksom andra personer som efter detta kritiserat kampanjen pekade han på risken med att göra korset till något som skiljer människor åt, istället för att förena dem.

Antje Jackelén har inte tagit ställning till Mittkors-initiativet i sig, men har bland annat på mikrobloggen Twitter försvarat korset som en självklar kristen symbol.

Marcus Birro är en av flera debattörer som menar att Svenska kyrkan inte är tillräckligt tydlig i sitt försvar av utsatta trossyskon runt om i världen.

”Vi har en ärkebiskop som på sociala medier angriper kritiker mot hennes kyrkas tafatta hållning mot den nya tidens barbari hårdare än hon angriper dem som skär halsen av hennes trosfränder. Det är anmärkningsvärt,” skrev han i Dagens nyheter den 3 augusti.

Kyrkoledare till politiker: Sätt inget tak för invandringen

Migration. Presidiet för Sveriges kristna råd uppmanar i ett öppet brev riksdagens samtliga partiledare att värna människovärdet och inte inskränka asylrätten....

Skulle rapportera om islamiskt center – utsattes för stenkastning

Brott. Journalister från SVT Uppsala har utsatts för stenkastning. Det skedde när ett tv-team skulle filma en intervju med personer som vill bygga ett...

Svårare för Netanyahu att sitta kvar

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. När de israeliska medborgarna gick till val till sin riksdag, knesset, för andra gången på fem månader uteblev även denna gång ett tydligt utslag. 

Svag fördel för Benny Gantz i rösträkningen

Israel. Valresultatet i Israel fortsätter att vara jämnt när rösträkningen i princip är klar. Benny Gantz parti, Blåvitt, har ett litet övertag, men det...