Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Många nordkoreaner kommer till tro efter att ha varit i kontakt med kristna i Kina. Bilden är från en kyrka i Kina. Foto: Jason Lee / Reuters / Scanpix

Tusentals biblar till stängt land

Nordkorea är inte alls helt till­slutet för mission. Open Doors för in biblar och bedriver ledarträning, men arbetet är riskabelt.

Nyheter · Publicerad 00:00, 23 apr 2013

I elva år har Nordkorea toppat Open Doors lista över de länder i världen där religionsförföljelsen är svårast. Att bedriva mission i landet är inte bara förbjudet, det är livsfarligt. Därför har Open Doors fram tills nu inte varit offentliga med sitt eget arbete i landet. Men nu lättar organisationen för första gången dörren på glänt till sitt arbete i det stängda landet och berättar att de under förra året gav undervisning till 5 685 nordkoreaner och levererade 59 820 exemplar av biblar och kristet undervisningsmaterial in i landet.
Uppgifterna framkommer i den årliga sammanställningen Open Doors Impact Report 2012.
– Vi är privilegierade att kunna arbeta genom goda kontakter i Nordkorea. Därför är det möjligt att genomföra det här, säger Morten Askeland, generalsekreterare för Open Doors i Norge. Han tillägger att de har bestämt sig för att vara mer öppna om arbetet i Nordkorea.

En del av litteraturen är biblar och bibeldelar i vanlig bokform, men man använder sig också av andra format som kan vara tryggare för nordkoreanerna att ta emot.
– Det finns många sätt att publicera litteratur på, även digitalt. Det är känt från många platser i världen att man har biblar på mp3-spelare, säger Morten Aske­land, men han vill inte vara mer konkret om vilka metoder som används i Nordkorea, där invånarna riskerar stränga straff om de upptäcks med en bibel.
När det gäller undervisning av kristna nordkoreaner bedrivs den huvudsakligen i Kina.
– Men en del av arbetet sker också inne i Nordkorea, säger Askeland. Han berättar att de både bedriver klassisk bibel­under­visning och lär ut hur man som kristen kan stå stark även när man utsätts för stark press.

Nordkorea är en av världens sista kommunistdiktaturer. Alla religioner är förbjudna och kristna ses som fientliga motståndare till regimen. Enligt Open Doors årliga förföljelserapport utsätts kristna för arresteringar, fängelse, tortyr och till och med offentliga avrättningar.
Hur farligt det är att bedriva kristet arbete framstod tydligt runt årsskiftet, när två kristna dödades. En av dem sköts när han var på väg hem efter att ha varit på bibelundervisning i Kina. Den andra dog i ett av landets ökända arbetsläger. När han kom tillbaka till Nordkorea blev det avslöjat att han var kristen och han blev arresterad. Enligt Open Doors utsattes han för svår tortyr. Han ska ha fått minimalt med mat och ändå tvingats till hårt fysiskt arbete.
I en artikel publicerad av Open Doors USA kommenteras dödsfallet: "Som organisation uppmanar vi aldrig folk att återvända till Nordkorea, men han ville verkligen göra det. Vi vet att kristna dör nästan dagligen för sin tro i landet. Ändå är det ett hårt slag när det sker."

Många nordkoreaner kommer till tro efter att de varit i kontakt med kristna i Kina. Antalet flyktingar från Nordkorea till Kina har ökat den senaste tiden, skriver The Examiner. Kina skickar konsekvent tillbaka alla som upptäcks, eftersom de betraktas som illegala, ekonomiska flyktingar.  Det är förbjudet för kineser att hjälpa nordkoreanska flyktingar, men det finns de som ändå trotsar förbudet.
"Nästan alla hjälporganisationer drivs av kristna. Att människor är villiga att hjälpa till, även om de riskerar att bli straffade, är ett starkt vittnesbörd", skriver Melanie Kirkpatrick i boken "Escape from North Korea", som kom ut förra året.

Ny "tv-skatt" kan drabba döda

Politik. Stark kritik mot riksdagsbeslut Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...