Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Under pompa och ståt möttes Recep Tayyip Erdogan och Ulf Kristersson i Ankara. Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Turkietmötet: Natointräde bromsas fortsatt av Erdogan

Turkiets president tonar ned betydelsen av utlämningar för att Sverige ska bli Natomedlem.

Samtidigt säger Recep Tayyip Erdogan att Sverige behöver bli tydligare i att bekämpa ”terrorister” på svensk mark för att vetot ska släppas.

Nyheter · Publicerad 20:00, 9 nov 2022

Regeringscheferna träffades under pompa och ståt i presidentpalatset i Ankara. Mötet inleddes med att Erdogan kom ut ur sitt väldiga palats, gick fram på en blå matta kantad av militärer och tog emot statsminister Ulf Kristersson (M) under en liten pagod. Nationalsångerna spelades och salut sköts.

De båda stegade fram och stannade vid en mikrofon där Kristersson ropade ”Merhaba askar!”, eller ”Hej soldater!” och fick ett rungande svar tillbaka.

Efter mötet höll Kristersson och Erdogan en gemensam pressträff med turkiska och svenska flaggor som fond.

I samband med att Sverige, Finland och Turkiet i somras undertecknade ett samförståndsavtal sade Erdogan att Sverige lovat att lämna ut 73 personer som en del i Natoprocessen, något som S-regeringen inte dementerade.

Under tisdagens möte fick Erdogan en fråga om dessa utlämningar.

– I vår diskussion var målet att se Sveriges attityd i kampen mot terrorism. Och dessa siffror, 30, 70 eller 100, de är separata och diskutabla frågor, svarade presidenten.

Nu tryckte han snarare på Sveriges kamp mot det som Turkiet benämner som terrorism. Han nämnde de kurdiska, och av Turkiet terrorstämplade, organisationerna PKK, YPG, PYD och Gülenrörelsen. Samtidigt nämnde nu presidenten en specifik person och sade att det är av största vikt att denna ”terrorist” utlämnas till Turkiet.

Erdogan tog upp länder som Danmark, Tyskland och Nederländerna dit ”terrorister” flytt.

– Jag är ganska säker på att min kära vän Kristersson förstår mig i den här frågan nu, sade han.

Om Sverige vill gå med i Nato för sin egen säkerhet måste Sverige göra allt för att hjälpa Turkiet, sade Erdogan och hävdade att 40 000 turkiska medborgare har dödats av terrorister.

– I både Sverige och Finland ser vi de här terroristerna med tyg som representerar terrorister i händerna. När mina medborgare ser det här så frågar de oss: ”Ser ni inte det här? Allt är på tv.”

Vad gäller vapenexport, som tidigare varit en fråga där Turkiet pressat Sverige, uppger president Erdogan att Sverige har tagit ”viktiga steg”. I september öppnade Sverige för vapenexport till Turkiet.

Statsminister Ulf Kristersson (M) sade under presskonferensen att Sverige kommer att leva upp till alla åtaganden i trepartsavtalet.

– Vi kan jobba närmare varandra. Jag tror att vi kan göra mer för att våra länder och regioner ska vara säkrare tillsammans.

Kristersson sade att Sverige har uppfyllt mycket i avtalet med Turkiet och att man är mitt uppe i att uppfylla andra delar. Han lovade ny terrorlagstiftning i Sverige till årsskiftet.

– Mitt budskap har varit tydligt: Sverige förstår att Turkiet har var inblandat i en lång och blodig strid mot PKK-terrorism, och att tusentals turkar har fallit offer för detta.

Kristersson underströk också att Sverige, EU och USA klassar PKK som en terrororganisation.

Under samtalet med presidenten fick Kristersson också förtydliga att utlämningsbeslut inte är politiska utan ytterst beslut som fattas av Högsta domstolen.

– Det har jag varit väldigt tydlig med. Svensk lag gäller, säger han.

Tisdagens samtal ledde dock inte fram till en tidsram för ett eventuellt turkiskt godkännande.

På en pressträff efteråt med svenska journalister sade Kristersson att det inte finns något datum för när Turkiet kan släppa sitt veto. Han vill inte tolka ett uttalande från presidenten om att Turkiet håller val i juni och juli nästa år.

– Det finns inget datum. Men Turkiet är medvetna om att Sverige och de 28 länder som ratificerat avtalet vill att det ska gå snabbt.

Erdogan säger han hoppas på större framgång vid nästa möte i Stockholm i slutet av månaden, utan att gå in på något datum.

Detta var det första mötet mellan Sverige och Turkiet på så hög nivå sedan 2009.

Jag är ganska säker på att min kära vän Kristersson förstår mig i den här frågan nu.

Sverige, PYD och YPG

YPG har länge varit Natos och USA:s allierade i kampen mot IS i Syrien och har också tidigare stöttats av Sverige.

Den nya regeringen har dock valt att gå närmare Turkiets linje. Turkiet betraktar den kurdiska väpnade milisen YPG samt dess politiska gren PYD som terrorister.

Turkiet har krävt att Sverige tar avstånd från organisationerna samt utlämnar ett antal kurder, för att ratificera Sveriges Natoansökan.

Enligt Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) är avsikten att inte ha ett nära samröre med organisationerna, men ”dörren kan hållas öppen” i rent humanitära frågor.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10