Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Foto: Thanassis Stavrakis

Turkiet vill tillåta sex med barn

I Turkiet kan det bli lagligt att ha sex med barn så unga som tolv år, enligt ett beslut i författningsdomstolen. Utrikesminister Margot Wallström kräver att beslutet upphävs.

Nyheter · Publicerad 09:07, 15 aug 2016

"Barn behöver starkare skydd, inte mindre, mot våld, sexuella övergrepp", skriver hon på Twitter.

Turkiets strafflag säger att sex med barn under 15 år är olagligt. Men författningsdomstolen har bestämt sig för att ändra definitionen av sexuella övergrepp, enligt den regeringskontrollerade nyhetsbyrån Anatolia. Givet att barnet gett sitt samtycke föreslås gränsen för lagligt sex sänkas till tolv år.

– Jag tycker att det är ett horribelt beslut. Ett sådant här beslut leder naturligtvis till en ökad sexuell exploatering av barn, inte minst i ljuset av att Turkiet redan i dag har stora problem med barnäktenskap, säger Thomas Andersson, pressekreterare vid Ecpat som arbetar mot övergrepp mot barn, till TT:

Han tror att beslutet kan påverka Turkiets relationer till andra europeiska länder.

– Jag hoppas att andra länder, inte minst Sverige, tillsammans med EU gör ett kraftfullt uttalande och agerar för att stoppa det här.

Även Rädda Barnen reagerar kraftfullt mot domstolsbeslutet.

– En flicka som gifts bort när hon är tolv får inte gå i skolan ordentligt och har inte möjlighet att skapa sitt eget liv. Och kroppen är inte gjord för att föda barn i den åldern, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen, till TT.

– Det går emot barnsynen i hela världen. Man går tillbaka till en ordning där kvinnor inte har något att säga till om.

Elisabeth Dahlin säger att beskedet "kommer som en blixt från en klar himmel" — även för barn- och kvinnorättsorganisationer i Turkiet.

– Vi ser med väldigt stor oro och förvåning på ett sådant här beslut. Det känns som ett märkligt avsteg från övriga Europas lagstiftning.

Anatolia rapporterade om beslutet redan den 14 juli, dagen före den misslyckade militärkuppen som kastat in landet i oroligheter. Nyheten har dock inte fått någon större uppmärksamhet förrän nu, sannolikt till följd av det politiska och mediala kaoset efter kuppförsöket.

– Vi behöver vara skeptiska tills vi vet mer om det här. Det är väldigt turbulent i författningsdomstolen och i hela domstolsväsendet, säger Toni Alaranta, Turkietexpert vid Utrikespolitiska institutet i Finland.

Beslutet, som har stöd inom president Recep Tayyip Erdogans styrande AK-parti, fattades med knapp majoritet — sju röster för och sex röster emot.

Två av domstolens medlemmar har gripits efter militärkuppen.

– Vi får vänta och se om det kommer att ändras. Det är möjligt men det finns en efterfrågan på den här typen av lagar från AKP-anhängarna, säger Toni Alaranta.

Lagändringen väntas träda i kraft 13 januari 2017.

Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt

Ledare Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten. Som efter Uppdrag gransknings program... tisdag 17/5 00:10

Sömnbrist kan påverka hur man uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt, och ett neutralt kan uppfattas som mindre... tisdag 17/5 04:30

Stakset möter unga i Clara kyrka

Ungdomsmöte. UMU bjuder in till ekumeniskt ungdomsmöte i S:ta Clara kyrka i Stockholm onsdagen den 18 maj.... måndag 16/5 20:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Stegrande rysk ilska över svensk-finskt Natobesked

Nato. Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett ”allvarligt misstag”, säger Rysslands vice... måndag 16/5 15:50

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier