Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Foto: Thanassis Stavrakis

Turkiet vill tillåta sex med barn

I Turkiet kan det bli lagligt att ha sex med barn så unga som tolv år, enligt ett beslut i författningsdomstolen. Utrikesminister Margot Wallström kräver att beslutet upphävs.

Nyheter · Publicerad 09:07, 15 aug 2016

"Barn behöver starkare skydd, inte mindre, mot våld, sexuella övergrepp", skriver hon på Twitter.

Turkiets strafflag säger att sex med barn under 15 år är olagligt. Men författningsdomstolen har bestämt sig för att ändra definitionen av sexuella övergrepp, enligt den regeringskontrollerade nyhetsbyrån Anatolia. Givet att barnet gett sitt samtycke föreslås gränsen för lagligt sex sänkas till tolv år.

– Jag tycker att det är ett horribelt beslut. Ett sådant här beslut leder naturligtvis till en ökad sexuell exploatering av barn, inte minst i ljuset av att Turkiet redan i dag har stora problem med barnäktenskap, säger Thomas Andersson, pressekreterare vid Ecpat som arbetar mot övergrepp mot barn, till TT:

Han tror att beslutet kan påverka Turkiets relationer till andra europeiska länder.

– Jag hoppas att andra länder, inte minst Sverige, tillsammans med EU gör ett kraftfullt uttalande och agerar för att stoppa det här.

Även Rädda Barnen reagerar kraftfullt mot domstolsbeslutet.

– En flicka som gifts bort när hon är tolv får inte gå i skolan ordentligt och har inte möjlighet att skapa sitt eget liv. Och kroppen är inte gjord för att föda barn i den åldern, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen, till TT.

– Det går emot barnsynen i hela världen. Man går tillbaka till en ordning där kvinnor inte har något att säga till om.

Elisabeth Dahlin säger att beskedet "kommer som en blixt från en klar himmel" — även för barn- och kvinnorättsorganisationer i Turkiet.

– Vi ser med väldigt stor oro och förvåning på ett sådant här beslut. Det känns som ett märkligt avsteg från övriga Europas lagstiftning.

Anatolia rapporterade om beslutet redan den 14 juli, dagen före den misslyckade militärkuppen som kastat in landet i oroligheter. Nyheten har dock inte fått någon större uppmärksamhet förrän nu, sannolikt till följd av det politiska och mediala kaoset efter kuppförsöket.

– Vi behöver vara skeptiska tills vi vet mer om det här. Det är väldigt turbulent i författningsdomstolen och i hela domstolsväsendet, säger Toni Alaranta, Turkietexpert vid Utrikespolitiska institutet i Finland.

Beslutet, som har stöd inom president Recep Tayyip Erdogans styrande AK-parti, fattades med knapp majoritet — sju röster för och sex röster emot.

Två av domstolens medlemmar har gripits efter militärkuppen.

– Vi får vänta och se om det kommer att ändras. Det är möjligt men det finns en efterfrågan på den här typen av lagar från AKP-anhängarna, säger Toni Alaranta.

Lagändringen väntas träda i kraft 13 januari 2017.

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...