Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Turkiet får hyra ö i Sudan

Oron för att Turkiet ska upprätta en militärbas i Röda havet växer sedan landet hyrt en ö av Sudan. Kritiken kommer både från Israel och olika arabländer, men Turkiet avvisar alla misstankar. Ön ska användas till turism, hävdar man.

Nyheter · Publicerad 13:00, 26 jan 2018

Den lilla ön Suakin ligger inbäddad i en Röda havet-vik i östra Sudan. Staden Suakin, med sin ö, var en betydande hamnstad fram till 1905, då Port Sudan byggdes fem mil norrut, men sedan dess har ön förfallit.

Nu ser ön ut att få nytt liv igen. Då Turkiets president Recep Tayyip Erdogan besökte Sudans president Omar al-Bashir i slutet av december, bad Erdogan om att få hyra ön. Om detta rapporterar flera medier som fokuserar på Mellanöstern.

Som ett led i en överenskommelse ska al-Bashir ha sagt ja till Erdogans förfrågan.

”Vi ska återbygga och återkonstruera (ön) på ett sådant sätt att den, likt ett rakat skägg, kommer växa och bli mycket mer riklig”, ska Erdogan ha sagt.

Nu oroas vissa arabstater för att ön ska användas som en militärbas och att Turkiet ska försöka återfå den forna storhet som man hade under ottomanska rikets tid.

”Khartoum lämnar över Suakin till Ankara … Sudan i turkiska händer”, skriver en saudi­arabisk tidning, enligt al-Jazeera.

”Iran kan använda den nya turkiska basen i Sudan för att skeppa mer vapen till Huthirebellerna. Turkiet kan, genom att använda den nya militärbasen, skicka fler soldater till Qatar eller öka sitt inflytande i Egypten genom att manipulera Muslimska brödraskapet”, skriver Dubai-baserade Gulf News, enligt tidningen Al-Monitor.

Den egyptiska tidningen Al-Akhbar uppges i sin tur skriva att dealen skapar förändringar i Sudans allianspolitik som kommer skapa oro i grannländerna.

Även från Israels hörs kritiska röster.

"Det här är en farlig situation som läggs till den redan instabila blandningen i Mellanöstern" skriver Jerusalem Post och menar att det är "uppenbart att Ankara har fullt upp med att inrätta en ring av militärt samarbete längsmed Röda havet-kusten i Östafrika".

Turkiet tillbakavisar att ön skulle användas för militära ändamål.

Ön ska restaureras för turism, menar man och påpekar att ön ligger strategiskt för de muslimska pilgrimer som korsar Röda havet för att ta sig till islams heliga stad Mekka i Saudiarabien.

Den sudanska ambassaden i Saudiarabien försöker tona ned det hela.

”Suakin tillhör Sudan och ingen annan”, säger man, enligt al-Jazeera, och lovar att dealen med Ankara inte ska skada arabiska länders säkerhet.

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Flytande könsidentitet uppmuntras på förskolor

Barn. Normkritisk litteratur rekommenderas, biologisk fakta tonas ned och ord som ”flickor” och ”pojkar”... torsdag 27/1 11:50

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
Följ Världen idag i sociala medier