Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Turkiet får hyra ö i Sudan

Oron för att Turkiet ska upprätta en militärbas i Röda havet växer sedan landet hyrt en ö av Sudan. Kritiken kommer både från Israel och olika arabländer, men Turkiet avvisar alla misstankar. Ön ska användas till turism, hävdar man.

Nyheter · Publicerad 13:00, 26 jan 2018

Den lilla ön Suakin ligger inbäddad i en Röda havet-vik i östra Sudan. Staden Suakin, med sin ö, var en betydande hamnstad fram till 1905, då Port Sudan byggdes fem mil norrut, men sedan dess har ön förfallit.

Nu ser ön ut att få nytt liv igen. Då Turkiets president Recep Tayyip Erdogan besökte Sudans president Omar al-Bashir i slutet av december, bad Erdogan om att få hyra ön. Om detta rapporterar flera medier som fokuserar på Mellanöstern.

Som ett led i en överenskommelse ska al-Bashir ha sagt ja till Erdogans förfrågan.

”Vi ska återbygga och återkonstruera (ön) på ett sådant sätt att den, likt ett rakat skägg, kommer växa och bli mycket mer riklig”, ska Erdogan ha sagt.

Nu oroas vissa arabstater för att ön ska användas som en militärbas och att Turkiet ska försöka återfå den forna storhet som man hade under ottomanska rikets tid.

”Khartoum lämnar över Suakin till Ankara … Sudan i turkiska händer”, skriver en saudi­arabisk tidning, enligt al-Jazeera.

”Iran kan använda den nya turkiska basen i Sudan för att skeppa mer vapen till Huthirebellerna. Turkiet kan, genom att använda den nya militärbasen, skicka fler soldater till Qatar eller öka sitt inflytande i Egypten genom att manipulera Muslimska brödraskapet”, skriver Dubai-baserade Gulf News, enligt tidningen Al-Monitor.

Den egyptiska tidningen Al-Akhbar uppges i sin tur skriva att dealen skapar förändringar i Sudans allianspolitik som kommer skapa oro i grannländerna.

Även från Israels hörs kritiska röster.

"Det här är en farlig situation som läggs till den redan instabila blandningen i Mellanöstern" skriver Jerusalem Post och menar att det är "uppenbart att Ankara har fullt upp med att inrätta en ring av militärt samarbete längsmed Röda havet-kusten i Östafrika".

Turkiet tillbakavisar att ön skulle användas för militära ändamål.

Ön ska restaureras för turism, menar man och påpekar att ön ligger strategiskt för de muslimska pilgrimer som korsar Röda havet för att ta sig till islams heliga stad Mekka i Saudiarabien.

Den sudanska ambassaden i Saudiarabien försöker tona ned det hela.

”Suakin tillhör Sudan och ingen annan”, säger man, enligt al-Jazeera, och lovar att dealen med Ankara inte ska skada arabiska länders säkerhet.

Kanal 10 vädjar om ökat ekonomiskt stöd

Media. Den svenska tv-kanalen Kanal 10 står inför en tuff ekonomisk utmaning och behöver få in... lördag 28/1 18:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10