Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Eva Hamberg har under en tid övervägt att lämna kyrkan. Nu kom beslutet strax efter utfrågningen av ärkebiskopskandidaterna, som hon menar visar hur kyrkans företrädare går allt längre bort från kyrkans tro och lära. Foto: David Högfeldt

Tungt avhopp från Svenska kyrkan

Sekulariseringen av Svenska kyrkan har gått för långt. Det menar professor emeritus Eva Hamberg, som nu lämnar prästämbetet och går ur kyrkan.

Nyheter · Publicerad 13:36, 10 okt 2013

Efter att i flera år ha övervägt att lämna Svenska kyrkan har nu prästen och religionsvetaren Eva Hamberg, pensionerad professor vid Lunds universitet och ledamot i kyrkans läronämnd, fått nog.
– Jag har länge funderat under stor vånda om det är rätt att vara kvar, och det senaste halvåret har det blivit akut, förklarar hon.

Det alltmer politiserade kyrkovalet och ärkebiskopskandidaternas svar under utfrågningen i förra veckan blev droppen som fick bägaren att rinna över, även om beslutat att lämna kyrkan antagligen kommit snart ändå. Att kandidaterna till ämbetet som kyrkans högsta ledare inte ens kan ge tydliga svar på frågan om Jesus ger en bättre bild av Gud än Muhammed visar hur långt utvecklingen gått inom kyrkan, menar Eva Hamberg. Och kyrkovalet nyligen visade också på hur kyrkan allt mer slagit in på "den breda vägen", säger hon.
– Jag såg i kyrkovalet hur egendomligt det är att politiska partier tycker det är naturligt att nominera personer som inte är aktiva kristna, och att de använder kyrkan för att driva sina egna uppfattningar. Kyrkan är mer politiserad i dag än när den var statskyrka, säger Eva Hamberg. Fast de senaste händelserna ser hon som symtom på kyrkans djupa svårigheter under en längre tid.
– Det stora problemet är att man inte längre ser Jesus som kyrkans herre. Man verkar skämmas för Jesus och har förpassat honom ut i marginalen. Det här har inte börjat nu utan har varit tydligt länge. Jag har ofta tagit upp det som ett stort problem, en kyrka utan Jesus i centrum kan inte fortsätta vara en kristen kyrka.

Sekulariseringen av kyrkan, som Eva Hamberg ägnat mycket av sin forskning åt, tog fart på 1930-talet, men gick länge långsamt, för att de senaste åren ha gått allt snabbare, menar hon.
– När jag prästvigdes 1982 var kyrkan mycket annorlunda mot i dag. Kyrkan präglades inte alls lika mycket av den inre sekulariseringen då. Jag har försökt dra mitt strå till stacken genom att varna för utvecklingen, men nu går det inte längre, jag ser det som utsiktslöst. Jag kan inte med gott samvete stanna kvar och bli medansvarig för utvecklingen.

En stor del av prästerna i dagens Svenska kyrka vill ha kyrkan som den är nu, konstaterar hon.
– Av dem som prästvigts på senare år är det många som ser det mer som kuratorsverksamhet och inte vill prata om Jesus. Jag har haft studenter som valt mellan att bli socionom eller präst och uppfattat det som ganska likvärdigt.

Det pratas mycket om att det ska vara högt i tak i kyrkan, men Eva Hamberg hävdar att det snarare är tvärtom när det gäller de bibeltroende inom kyrkan.
– Dialog med andra religioner är det öppet för, men man kan vara väldigt intolerant mot de som håller fast vid uppfattningar som kyrkan haft länge, till exempel i kvinnoprästfrågan och när det gäller samkönade vigslar.

Det har bara gått några dagar sedan hon avsade sig uppdragen och lämnade kyrkan, men hon har redan hunnit få en hel del reaktioner, inte minst efter att tidningen Dagen uppmärksammade avhoppet på torsdagen.
– Jag har fått en hel del mejl, även från präster jag inte känner, och ser att jag inte är ensam. Många uttrycker stor förståelse och är glada för min markering. Det blir antagligen fler och fler som kommer att lämna kyrkan. Många av de medlemmar som lämnat kyrkan de senaste åren gör det också av trosskäl, för att man inte längre uppfattar Svenska kyrkan som en kristen kyrka, säger Eva Hamberg.

Nu hoppas Västeråsbon Eva Hamberg att hon ska hitta ett andligt hem i någon av frikyrkorna i staden.
– Jag kan tänka mig att antingen Evangeliska frikyrkan eller pingstkyrkan ligger närmast min teologi, säger hon.

Eva Hamberg Foto: Lunds universitet

Omstart i Ringhals försenas ytterligare

Återstarten av reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har försenats i tre veckor till och är nu... söndag 29/1 17:00

Israelisk teknik ska få öken i norra Indien att blomstra

Indien. I Israel är man specialister på att få torr mark att blomstra. Nu används israeliska... söndag 29/1 15:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10