Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Tuffa frågor till KD-ledaren på O´learys

På O´learys fullsatta krog i Örebro grillades Ebba Busch Thor på onsdagskvällen. Utfrågare dena gång var pingstpastorn och riksdagskaplanen Niklas Piensohol.

Nyheter · Publicerad 13:30, 24 maj 2018

Niklas Piensoho debuterade som politisk utfrågare och även utanför den fullsatta krogen på gatan stannade människor för att lyssna.

Han grillade KD-ledaren med frågor gällande sjukvårdens kris, civilsamhällets betydelse, polisen och pensionärerna. Han undrade också vilken plats kyrkan, idrottsrörelsen och hela det civila samhället har i KD-ledarens vision för det framtida Sverige.

— Mitt drömsamhälle ligger närmare familjerna, föreningarna, företagen, som har byggt samhället underifrån. De ideella organisationerna gjorde att vi klarade flyktingkrisen 2015. Många av de svåraste problemen i samhället löser människor i kyrkor, föreningar och ideella organisationer.

KD-ledaren vill se mycket mer stöd och uppmuntran till alla människor som engagerar sig för att hjälpa andra, som ensamma, nyanlända i Sverige, hemlösa.

— Målet måste vara att politiken inte ska detaljstyra och göra stödet så byråkratiskt, menade hon.

Piensoho undrade hur partiledarfamiljen får ihop sitt livspussel. Många unga familjer går ju faktiskt in i väggen genom alla krav.

— Vi har dagar och veckor då det inte går ihop, dagar när jag undrar om det är värt priset, svarade Ebba Busch Thor.

– Men jag och min man är ett riktigt bra team. Vi pratar om allt och vågar berätta om det inte fungerar, men vi vågar också drömma tillsammans.

Böneutrop, sjukvården, de äldres utsatthet och krav på 10 000 fler poliser fanns också bland kvällens frågor. Att KD vill förstatliga sjukvården och på så vis bryta de jättelika vårdköerna var ett av de svar som levererades från KD-ledare Busch Thor denna kväll. 

Niklas Piensoho berättade hur han själv drabbades av påssjuka under en resa i Afrika och hur detta ledde till hjärnhinneinflammation. I sitt utsatta tillstånd mötte han i Sverige på ett dygn åtta olika läkare och för dem fick berätta sin belägenhet varje gång på nytt.

KD-ledarens kommentar till detta var:

— Vi har en regering som detaljstyr föräldraförsäkringen, men samtidigt saknar sjukvården ett gemensamt journalsystem.

KD vill se 10 000 fler poliser för ett tryggare samhälle. Piensoho undrade om detta är det verkliga botemedlet för att föräldrar ska kunna stödja och sätta gränser för sina barn och ungdomar.

Så var då Niklas PIensoho nöjd med kvällen?

— Jag fick de förväntade svaren, men hade hoppats komma lite mer bakom fler poliser och strängare straff.

Under sin turné har Busch Thor besökt ett 20-tal olika platser i landet. Tidigare utfrågare har varit profiler som entreprenören Bert Karlsson, bloggaren Calle Schulman och statsvetaren Stig Björn Ljunggren.          

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...