Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Tshisekedi vann valet i Kongo-Kinshasa

Oppositionsledaren Félix Tshisekedi vann presidentvalet i Kongo-Kinshasa med 38,57 procent av rösterna och utses preliminärt till blivande president, meddelar landets valmyndighet. Men landets biskopskonferens anser att tvåan, Martin Fayulu, var den som vann valet.

Nyheter · Publicerad 10:04, 10 jan 2019

Félix Tshisekedi betygar efter segern sin aktning för den avgående presidenten Joseph Kabila, som han beskriver som ”en viktig politisk partner”.

Han lovar inför tusentals jublande anhängare i huvudstaden Kinshasa att han kommer att bli en president för alla kongoleser.

Resultatet kan leda till det första fredliga maktskiftet i landet på många år. Om Tshisekedis seger bekräftas inom tio dagar kommer han att bli den första ledare som kommer till makten i landet efter ett val sedan Patrice Lumumba, landets första premiärminister efter självständigheten från Belgien 1960.

Den nationella valkommissionens ordförande Corneille Nangaa uppger att Tshisekedi fick fler än sju miljoner röster, och blir den som får efterträda Joseph Kabila, som har varit landets president i 18 år.

En annan oppositionsledare, Martin Fayulu, fick omkring 6,4 miljoner röster och den sittande presidentens handplockade kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary, runt 4,4 miljoner.

Valresultatet var hett emotsett efter att redovisningen skjutits upp flera gånger, bland annat med hänvisning till logistiska orsaker.

Den inflytelserika biskopskonferensen anser däremot att tvåan Martin Fayulu vann valet och det motsägelsefulla beskedet kan skapa en konflikt mellan regeringen och kyrkan.

Biskopskonferensen hade 40 000 valobservatörer på plats under valdagen och anses vara en av landets mest inflytelserika och pålitliga institutioner.

Martin Fayulu kallar valmyndighetens besked för en ”valkupp”.

– Resultatet har inget att göra med sanningen i valurnorna, säger han i en intervju med Radio France Internationale.

Han uppmanar observatörerna att offentliggöra de ”riktiga” resultaten.

Kravallpolis hade inför beskedet placerats vid valkommissionens huvudkvarter i Kinshasa och på andra platser i huvudstaden för andra kvällen i rad, på grund av farhågor om våldsamheter.

Observatörer vid vallokaler under valdagen noterade flera typer av problem. Bland annat räknade många vallokaler rösterna enbart med maskinräkning trots att alla röster enligt lag ska kontrollräknas för hand. På de flesta håll fick väljarna inte heller ta del av valräkningsprotokoll, vilket det enligt lag ska finnas. Många observatörer uppgav även att en del väljare hindrades från att rösta.

Själva valet hölls till slut efter två år av förseningar. Många har under den utdragna processen misstänkt omfattande fusk för att säkerställa en valseger för Shadary.

Efter att valkommissionen utropade resultatet har tusentals oppositionsanhängare börjat fira på gatorna. En del ropar att landet ”vänt blad” från eran Kabila, som inleddes 1997, då Joseph Kabilas far Laurent ledde ett uppror mot diktatorn Mobutu Sese Seko, som avsattes.

Joseph Kabila tog sedan över makten år 2001 när hans far mördades.

Konfliktdrabbat Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa blev självständigt från Belgien 1960 och är ett av Afrikas till ytan största länder. Kolonialmakterna drog upp landets gränser utan hänsyn till olika befolkningsgrupper och informella statsbildningar vilket sedan självständigheten bidragit till upprepade konflikter.

Landet plundrades brutalt på sina rika naturresurser av den belgiske kungen Leopold II, den belgiska staten och senare av utländska gruvbolag.

Den självständiga staten fick en våldsam start med belgisk invasion, uppror och utbrytarprovinser, och blev också föremål för stormakternas spel under kalla kriget.

Omkring 1996 inleddes de så kallade Kongokrigen, med upprinnelse i etniska konflikter i östra delen av landet. Kriget 1998–2003 betraktas av många som den dödligaste konflikten sedan andra världskriget och även om kriget formellt är avslutat pågår fortfarande lokala våldsamheter i öst.

Minst 3,3 miljoner människor beräknas ha dött i konflikter i landet sedan 1998 och även flera grannstater har varit inblandade.

De senaste åren har spänningarna ökat ytterligare i flera delar av landet och vid årsskiftet 2018/2019 befann sig 5 miljoner på flykt inom landet.

Källa: Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin, Sverige för UNHCR

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...