Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

President Donald Trump väljer nu att stänga PLO:s kontor i Washington D.C. Foto: Jim Urquhart

Trumps regering stänger PLO-kontor

USA stänger ner PLO:s kontor i Washington DC, uppger den palestinska paraplyorganisationen. Den amerikanske presidenten Donald Trump är missnöjd med att palestinierna vill att Israel ställs till svars för krigsbrott i domstol.

Nyheter · Publicerad 14:05, 10 sep 2018

"Vi har fått veta av amerikanerna att de har beslutat att stänga kontoret", skriver PLO:s generalsekreterare Saeb Erekat i ett uttalande.

USA har inte kommenterat, men väntas under måndagen ge besked om stängningen. Anledningen är att PLO vill se en utredning av Israel i Internationella brottmålsdomstolen ICC, enligt ett utkast till tal som flera medier har tagit del av.

"USA kommer alltid att stå vid Israels sida, vår vän och allierade", väntas Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton säga.

PLO, som ses som företrädare för alla palestinier, måste ha sitt tillstånd för att verka i den amerikanska huvudstaden förnyat var sjätte månad.

USA sade förra hösten att tillståndet inte skulle förnyas, men ändrade sig. PLO fick tillåtelse att använda kontoret till aktiviteter ämnade att skapa långvarig fred mellan israeler och palestinier.

Stängningen av kontoret sker samtidigt som Trump försöker få palestinierna att samarbeta kring en fredsplan för Mellanöstern, den "ultimata överenskommelsen" enligt presidenten.

Husam Zomlot, chef för PLO-kontoret i Washington, säger till journalister i Ramallah på Västbanken, att stängningen syftar till att "skydda Israel mot att fällas för krigsbrott och brott mot mänskligheten som Israel begår på ockuperad palestinsk mark".

USA väntas även i övrigt gå hårt åt ICC, och hota med sanktioner mot domare som går vidare och utreder uppgifter om krigsbrott som amerikaner begått i Afghanistan.

"USA kommer att använda alla nödvändiga medel för att skydda våra medborgare och allierade mot obehöriga åtal vid denna illegitima domstol", väntas Bolton säga.

USA och palestinierna

USA har fattat flera beslut som inte fallit i god jord hos palestinierna det senaste året.

Amerikanskt bistånd på mer än 200 miljoner dollar till palestinier på Gazaremsan och Västbanken har frysts, vilket har mötts av stark kritik från PLO. Nyligen bekräftade USA att man dessutom fryser bidragen till FN:s organ för palestinska flyktingar (UNRWA).

I maj genomförde president Donald Trump en symbolisk, och mycket kritiserad, flytt av USA:s Israelambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...