Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Donald Trump stod utanför Vita huset då han som första president talade till abortmotståndare vid "March for life". Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / TT

Trump talade till abortmotståndare

Som första sittande amerikanska president talade Donald Trump till deltagare vid årets ”March for life” i Washington. – På grund av er har tio tusentals amerikaner fått födas och nå sin fulla gudagivna potential, sa han till abortmotståndarna.

Nyheter · Publicerad 17:03, 25 jan 2018

Omkring 100 000 prolife-anhängare tros ha varit samlade i Washington DC i fredags då det var dags för den 45:e ”March for life”-manifestationen. Vid manifestationen, som har till syfte att stå upp för de ofödda, talade USA:s president Donald Trump.

– I dag är jag ärad och riktigt stolt över att vara den första president som står med er här vid Vita huset, sade han i talet som via videolänk sändes ut till åhörarna.

– Vi vet att livet är det största miraklet av alla. Vi ser det i ögonen hos varje ny mamma som vaggar det underbara, oskyldiga och fantastiska nyfödda barnet i sina armar, fortsatte presidenten.

Han prisade personerna som hade kommit till manifestationen och dem runt om i landet som ”arbetar med stora hjärtan och outtröttlig hängivenhet för att se till att föräldrar får den omsorg och det stöd de behöver för att välja livet”.

– På grund av er har tiotusentals amerikaner fått födas och nå sin fulla gudagivna potential, sade han.

Donald Trump kastade även en känga åt det domslut som ligger till grund för USA:s abortlag.

– Som ni alla vet har ”Roe versus Wade” resulterat i några av de mest toleranta abortlagarna i hela världen, sa Trump och jämförde USA med Kina och Nordkorea.

Presidenten påpekade att det i vissa delstater är tillåtet att genomgå en abort in i den nionde månaden.

– Det är fel. Det måste förändras, sade han.

– Under min administration kommer vi alltid försvara den allra första rätten i självständighetsförklaringen, nämligen rätten till liv, fortsatte presidenten.

Längre fram i talet tog Trump fram en kvinna som blivit gravid då hon var 17 år, men valt att behålla barnet. Fram till podiet kom även kvinnans nu vuxne son.

Trump berättade att kvinnan i dag driver en hjälpverksamhet som ger husrum, utbildning och barnomsorg till hemlösa kvinnor som blivit gravida.

– Det har gett dem hopp. Det har visat varje kvinna att hon inte är glömd, inte ensam och att hon nu har en hel familj av människor som kommer hjälpa henne att lyckas, sa presidenten.

Och det är också hopp som gör att vi samlas här i dag, lade han till.

Flera gånger under talet nämnde Trump Gud. Det var också så han avslutade talet.

– Det är [på grund av livets gåva] som vi marscherar. Det är därför vi ber. Och det är därför vi deklarerar att Amerikas framtid kommer bli fylld av godhet, fred, glädje, värdighet och liv åt varje barn till Gud.

Under min administration kommer vi alltid försvara den allra första rätten i självständighetsförklaringen, nämligen rätten till liv.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier