HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump sprider konspirationsteorier om att valet kan vara riggat. Foto: David Goldman

”Trump skyddar sitt varumärke”

Mediemannen Donald Trump kan ha en slug baktanke med att låta väljarna sväva i ovisshet om han kommer att respektera valresultatet eller inte. Uttalandet kan spåras till ett försök att skydda varumärket, tror experter.

Nyheter · Publicerad 14:28, 21 okt 2016

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har förstått hur dåligt det går i USA:s valrörelse och att risken är stor att han aldrig kommer att få flytta in i Vita huset i början av nästa år. Därför vill fastighetsmagnaten och tv-kändisen dämpa fallet vid en eventuell förlust genom att se till att hans varumärke inte tar mer stryk än nödvändigt.

Om han lyckas så tvivel i frågan om Hillary Clinton verkligen fick flest röster i valet, kan Trump till viss del undvika förlorarstämpeln som följer med ett nederlag, resonerar journalistikprofessorn Christan Christensen, efter onsdagskvällens presidentkandidatsdebatt.

– Glöm inte att Trump är en affärsman som äger flera hotell och golfbanor, med ett helt märke som han måste försvara. Jag tror att det rakt upp och ner handlar om ego och makt, säger Christan Christensen vid Stockholms universitet.

Christensen, som forskar om just amerikanska medier, säger att det har skvallrats om att Trump planerar att öppna en ny högerinriktad tv-kanal efter valet.

– Många tror att han försöker skapa en liten nisch för sig själv med en ganska stor mängd följare som han kan ta med sig till tv-kanalen.

Mikael Törnwall, USA-expert på pr-byrån Hill Knowlton Strategies i Stockholm, har liknande tankar:

– Om han förlorar, och det inser han nu att risken är stor för, vill han kunna visa att det skedde eftersom valet var riggat, på grund av att medierna var emot honom, så han slipper erkänna att han förlorade på grund av att han var en sämre kandidat.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...