Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Donald Trump och hustrun Melania Trump går tillsammans med Saudiarabiens kung Salman till en ceremoni i Riyad. Foto: TT

Trump sålde vapen och talade mot terror

Innan Donald Trump reste till Israel besökte han Saudiarabien. Där undertecknade han en vapenaffär värd 110 miljarder dollar och höll ett tal där han uppmanade arabvärlden att ”köra ut terroristerna”.

Nyheter · Publicerad 10:32, 24 maj 2017

– Jag står inför er som representant för det amerikanska folket för att ge er ett budskap av hopp, vänskap och kärlek, sa USA:s president Donald Trump när han i söndags var på plats i Saudiarabien tillsammans med sin hustru Melania.

I talet, som hölls inför ett 50-tal muslimska nationers representanter, vädjade han till arabvärlden om att fördöma terrorism.

– USA är redo att stå med er. Men Mellanösterns nationer kan inte vänta på att amerikansk styrka ska krossa den här fienden åt er. Ni måste själva bestämma vilken framtid ni vill ha för er själva, era länder och era barn, sa Trump.

En bättre framtid är endast möjlig om man kör ut terroristerna, menade han.

– Kör ut dem från era platser av tillbedjan, kör ut dem från era samhällen, kör ut dem från ert heliga land och kör ut dem från den här jorden, sa han.

Donald Trump påpekade att det inte handlar om en kamp mellan olika trosinriktningar eller kulturer, utan en kamp mellan gott och ont.

– USA söker fred, inte krig, sa han.

Samtidigt hade han dagen före talet undertecknat en vapenaffär, med Saudiarabien, till ett värde av cirka 110 miljarder dollar.

– Den här överenskommelsen hjälper saudisk militär att ta ett större ansvar i säkerhetsoperationer, sa Trump.

Med affären fortsätter Donald Trump på den linje som tidigare presidenter slagit in på.

En som är kritisk till vapenaffären är Mellanösternkorrespondenten Magda Gad. I en artikel på Expressens hemsida påpekar hon att Saudiarabien för ”proxykrig i både Irak och Syrien” och ”direkt krig i Jemen”.

”Jag hoppas att någon kommer undersöka om det nu blir jemeniterna som kommer bombas med den nyinköpta vapenarsenalen”, skriver hon.

Både Magda Gad och andra Mellanösternexperter menar att Trumps affär med saudierna stärker ländernas band och enar dem mot fienden Iran.

Affären är även ett sätt för Trump att visa att han har en förmåga att ro hem en order till USA, som lider av underskott, säger Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet, till TT.
Han påpekar att vapenavtalet dessutom är ett tecken på att USA vill se en allians mot IS.

Donald Trumps tal har fått flera positiva reaktioner.

– Jag tycker att det delvis var en ny sida av Trump som vi fick se. Mer nedtonad, mer diplomatisk, lite mjukare. Han har fått positiva reaktioner från arabvärlden, för han visade förståelse och underströk att 95 procent av terrorns offer är muslimer. Jag tycker att det var ett av de bättre tal som han har hållit, sa SVT:s Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg i Rapport i söndags.