Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Trump nöjd trots förlust i ena kammaren

Demokraterna vann tillbaka representanthuset men republikanerna stärkte greppet om senaten. Det såg ut att bli resultatet av tisdagens viktiga mellanårsval i USA.

Nyheter · Publicerad 15:16, 7 nov 2018

​Enligt prognoserna hade Republikanerna tagit tre stolar från Demokraterna i senaten. Ställningen var därmed 42–51 till Republikanernas fördel. I valet till representanthuset såg Demokraterna ut att segra och inta en majoritet med 229 stolar mot 206.

Resultatet är förvisso en framgång för Demokraterna, men den blå våg (efter Demokraternas partifärg) som det talats om ser ut att ha mattats av.

– Idén att det skulle finnas en större våg av missnöje med Trumps provokativa ledarstil har bleknat. Det är nog lite överraskande för många att det inte blev tydligare framgångar för Demokraterna, säger Christian Christensen, professor i journalistik med inriktning amerikanska medier, till TT.

Genom att ta över majoriteten i en av kamrarna kan Demokraterna effektivt stoppa presidentens lagförslag samt eventuella nya skattesänkningar och försök att riva upp sjukförsäkringslagen Obamacare. Segern ger även Demokraterna ordförandeskapet i representanthusets utskott, vilket innebär att de kan starta olika typer av kongressutredningar.

– Jag tror vi kommer att se fler Rysslandsutredningar. Och undersökningar av Trump i allmänhet – av hans ekonomi och skatter. Det är möjligt att Demokraterna också kommer att granska hans invandringspolitik, säger Kuehne som är verksam vid Saint Anselm College i New Hampshire.

En mer delikat fråga är om partiet vill dra i gång en riksrättsprocess gentemot Donald Trump. Det krävs enbart enkel majoritet i representanthuset för att göra det – men för att fälla en president krävs att två tredjedelar av senatens ledamöter röstar för, vilket är mycket osannolikt.

– Många radikala vänsterdemokrater vill se en riksrättsprocess, men det lär inte tilltala USA:s mittenväljare. Det blir en utmaning för Nancy Pelosi, säger Kuehne.

Pelosi har fram till nu varit minoritetsledare i representanthuset och spås bli ny talman.

Ur republikanskt perspektiv är segern i senaten mycket viktig. Det innebär att president Trump kan balansera motståndarpartiet i representanthuset samt fortsätta att hålla sitt vallöfte om att tillsätta konservativa domare i de federala domstolarna, då det är senaten som godkänner sådana utnämningar. Dessutom, påpekar Stranne, har presidenten stora maktbefogenheter att agera utrikespolitiskt utan kongressens godkännande.

"Trump kan fortsatt införa tullar och skriva om olika handelsavtal och agera på den internationella arenan som han anser passande", skriver hon.

"Han kan också fortsätta förhandlingarna med Nordkorea och fortsätta att pressa regimen i Iran." 

Resultatet i det viktiga kongressvalet

Vid mellanårsvalet till kongressen valdes alla 435 ledamöterna i representanthuset samt 35 av senatens 100 ledamöter (33 omval och två fyllnadsval).

Före valet hade Republikanerna majoriteten i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representanthuset och 51 i senaten.

På morgontimmarna efter valet stod det klart att Demokraterna tar över makten i representanthuset och Republikanerna behåller styret i senaten.

Så här såg det ut i rösträkningen strax efter klockan 11 svensk tid: Senaten: Republikanerna har säkrat 52 och Demokraterna 45 av de 100 platserna. Representanthuset: Republikanerna har säkrat 195 och Demokraterna 219 av de 435 platserna.

Källa: Real Clear Politics

USA:s två grupper

Det är väl känt att USA de senaste decennierna blivit allt mer polariserat och uppdelat i två politiska läger: konservativa som oftast röstar på Republikanerna och liberala vänsterväljare som stödjer Demokraterna. De politiska lägren har olika syn på de problem som landet står inför.

USA slutar att kalla Golan för ”ockuperat”

Mellanöstern. I sin årliga rapport om mänskliga rättigheter använder USA:s utrikesdepartement nu för första gången inte ordet ockuperat om Gaza, Västbanken och...

KD-ledaren öppnar för samtal med SD

Politik. Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...