Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Trump lyfte fram ofödda barns värde med bibel-citat

”Innan jag formade dig i moderlivet utvalde jag dig”. Den hälsingen från Gud till profeten Jeremia citerade USA:s president Donald Trump vid ett tal till stöd för oföddas rätt till liv. Samtidigt meddelade Trump att amerikanernas skattemedel inte längre ska gå till aborter.

Nyheter · Publicerad 07:00, 30 maj 2018

Vid en prolife-gala på tisdagen sa president Donald Trump att rörelsen för liv och mot abort inte kommer att misslyckas så länge man litar på Gud. Varje barn är en värdefull gåva från Gud, varje liv har mening och varje liv är värt att skyddas, var budskapet från den amerikanske presidenten.

Trump kallas redan av många den mest prolife-vänliga president som suttit i Vita huset.

Han meddelade också att man nu tar steget och kapar en del av de federala bidragen till abortverksamheter, såsom Planned parenthood. Bakgrunden är att det sedan länge finns en majoritet i USA för att inte låta skattebetalarnas pengar finansiera aborter.

Skattemedel ska fortsatt kunna gå till andra delar av familjeplaneringsverksamhet men tanken är alltså att slopa den del som går direkt till aborter. Den nya policyn, som senast var i bruk under president Reagans administration, går under namnet ”Protect life rule” (ungefär: bestämmelse att skydda livet).

”I årtionden har amerikanska skattebetalare tvingats subventionera abortindustrin”, sa Trump vid galan och framhöll att man genom att stoppa detta nu bockar av ännu ett löfte som givits till abortkritiska väljare i valrörelsen.

Beslutet hyllas av abortmotståndare medan företrädare för Planned parenthood rasar mot beslutet och kallar det en attack på kvinnors rättigheter.

Trumps stöd till dels Israel och dels pro life-rörelsen beskrivs av politiska kommentatorer i USA som en huvudförklaring till det starka stödet han fortsatt har bland kristna grupper.

“Trump har stått upp för de ofödda barnen på ett sätt som ingen annan president de senaste åren. Och detta är orsaken till varför så många konservativa kristna fortsätter att stå bakom honom”, skriver till exempel republikanen och kolumnisten Marc A. Thiessen i Boston Herald.

Citat citat

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...