Jag vill prisa Guds namn med sång och upphöja honom med tacksägelse.
Psaltaren 69:31

Världen idag

Donald Trump har anledning att vara glad. På onsdagen friades han från riksrättsanklagelserna. (Bilden är från ett annat tillfälle.) Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Trump friad i historisk riksrätt

Den historiska riksrättsprocessen mot Donald Trump slutade som väntat i ett frikännande. ”Seger”, kommenterar USA:s president själv på Twitter.

Nyheter · Publicerad 11:28, 6 feb 2020

I alfabetisk ordning och i två separata voteringar – en för varje åtalspunkt – röstade senatorerna genom att resa sig och deklarera ”skyldig” eller ”icke skyldig”

– Senaten bedömer att den åtalade, Donald Trump, USA:s president, inte är skyldig, bekräftade högsta domstolens chefsdomare John Roberts, som agerat ordförande under riksrättsförhandlingarna, sedan rösterna sammanställts.

Demokraterna anklagade Trump för att ha fryst ett militärt biståndspaket till Ukraina i syfte att pressa landets regering att inleda en utredning mot sonen till demokraten Joe Biden, Trumps potentielle rival i höstens presidentval. De formella riksrättsanklagelserna var maktmissbruk och hindrande av kongressens arbete.

Senatens utslag var väntat. Att fälla, och därmed avsätta, presidenten hade krävt två tredjedelars majoritet. Samtidigt har Republikanerna 53 av senatens totalt 100 platser.

Av de republikanska senatorerna valde bara en att bryta partilinjen: Mitt Romney.

Det var ingen överraskning att just Romney tog steget. Michigansenatorn har stöttat flera av Demokraternas ansträngningar under processen.

Romney röstade dock bara för att fälla för maktmissbruk, medan han ansåg att presidenten skulle frias för att ha försvårat kongressens arbete.

En stund efter att riksrättsförhandlingarna ajournerats i senaten kommenterade huvudpersonen Trump själv kortfattat frikännandet, genom att beskriva det som en triumf och förklara att han har mer att säga om saken.

”Jag kommer att göra ett uttalande i morgon klockan 12 i Vita huset för att diskutera vårt lands SEGER över riksrättsbluffen!”, skriver presidenten på Twitter.

Hela riksrättsförfarandet har pågått sedan i september och onsdagens omröstning i senaten markerade slutet för den tredje riksrättsrättegången i USA:s historia.

Tidigare har presidenterna Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blivit formellt anklagade av representanthuset, men sedan friats av senaten.

Detta är dock första gången någonsin som en president som ställts inför riksrätt kandiderar för omval.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10