Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Trump flyttar bistånd för att hjälpa Mellanösterns kristna

Donald Trump litar inte på att FN-bistånd till Mellanöstern når fram till förföljda kristna och andra minoriteter. Därför kommer USA rikta om sitt bistånd, och låta det gå direkt till hjälporganisationer. Det meddelar nu vicepresident Mike Pence. – Äntligen, säger Nuri Kino, grundare av A Demand For Action.

Nyheter · Publicerad 15:18, 26 okt 2017

Få personer kan nog ha missat det lidande som kristna, och andra minoriteter, har blivit utsatta för i Irak och Syrien. Men inte lika många känner till att situationen för många av dessa människor har varit nästan lika svår när de lyckats fly från IS grymheter.

– I flyktingläger har de utsatts för hot och våldtäkter, och inte fått ta del av mat och vård, berättar journalisten Nuri Kino som grundat hjälporganisationen A Demand For Action.

Han har själv varit på plats i länderna många gånger, och har pratat med åtskilliga flyktingar.

– Det finns flyktingläger som helt styrts av klaner, säger han och berättar att många ickemuslimska grupper, men också muslimska, har tvingats fly från lägren, och därmed förlorat sin chans att få ta del av biståndet.

”Varför får vi ingen hjälp från väst, varför har ni övergett oss?” var också frågan som de kristna ställde till EU-parlamentarikern Lars Adaktusson när han var på plats i Mellanöstern. 

USA ska ha gett enorma belopp för att förbättra situationen. Men biståndet har gått via FN, och har alltså, enligt kritiker, inte nått fram till de religiösa minoriteterna. FN har även anklagats för korruption.

På en middag som arrangeras av en kristen människorättsorganisation meddelade i onsdags vicepresident Mike Pence att USA hädanefter kommer rikta om sitt bistånd.

– Vi kommer inte längre förlita oss på FN som enda instans att hjälpa de förföljda kristna och andra minoriteter som lever i kölvattnet av folkmord och terroristgruppers grymheter, ska Pence ha sagt under middagen. 

I stället ska USA från och med nu ”arbeta hand i hand med trosbaserade grupper och privata organisationer” berättade Pence. Detta för att ”stoppa FN:s ineffektiva hjälpinsatser”.

Beslutet välkomnas av Nuri Kino.

”Äntligen”, skriver han på sin Facebooksida.

– Jag tycker att det är tråkigt att det ska behöva vara så att alla inte kan samsas på flyktingförläggningar och få ta del av FN:s bistånd. Men nu när verkligheten ser ut som den gör, med dessa etniska och religiösa motsättningar som lett till att biståndet inte portionerats rättvist, så välkomnar jag beskedet, säger han till Världen idag.

– Kristna och jazidier ska inte behöva bo i samma läger som grupper som vill dem illa, fortsätter han. 

Han berättar att han och hans organisation tog upp frågan i FN redan 2014, men inte fick något gehör. Däremot togs de emot av både Vita Huset och det amerikanska utrikesdepartementet flera gånger. 

– Att USA som första land nu agerar är naturligtvis glädjande. Jag hoppas att fler länder, där­ibland Sverige, kommer gå samma väg, säger han. 

Nuri Kino betonar att vi får se vad det här kommer leda till i praktiken, och att det är viktigt med uppföljning, men att beslutet i vilket fall antagligen kommer bli verklighet.

– Det amerikanska utrikesdepartementet har fått order om att göra om sitt biståndsprogram. Som beslutet är utformat kommer det inte behöva gå genom senaten, säger han.

– Snart kommer lokala kyrkor och frivilligorganisationer i Mellanöstern att få ta del av det amerikanska biståndet. Vi kommer att följa upp att det verkligen blir så.

Sara Carlsson: Så till min dotter, och alla döttrar, säger jag nu: Jag vill rädda båda liven.

Samhällskrönika Visst kan man hamna i väldigt oväntade samtal när det gäller abort? Inför att vi skulle vara med på Livets marsch förra året hade jag ett sådant...

Straff är mycket mer än rehabilitering

Ledare Kriminaliteten skapar oro i samhället och medierna rapporterar kontinuerligt om barn som rånas, om våldtäkter, skjutningar och sprängningar. Fler...

Grönsiskan bubblare i årets fågelräkning

Vardag Djur. Talgoxen är åter igen i topp när svenskarna för 15:e året i rad räknar vinterfåglar vid landets fågelmatningar. Årets överraskningar är grönsiskan...

Sök källan under ytan

Bönekrönika Böneskolan. Del 52 En ung kvinna ropar ut några fina ord om aposteln Paulus och hans team när de en gång är på väg till ett bönemöte i Filippi:  ”De här människorna är...

Motsägelsefull bibeltolkning i försök att minska invandring

Debatt Flyktingar som befinner sig i utvecklingsländer har det ofta mycket värre till och med än svenska fattigpensionärer, skriver Micael Grenholm i ett...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

”Han är ju min pappa, även om han har gjort något dumt”

Närbild Fängelse. I Norge beräknas att omkring 9 000 barn och unga har en förälder i fängelse. Erfarenheten av chatt-tjänsten ifengsel.no visar att många unga bär på...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

Sök källan under ytan

Bönekrönika Böneskolan. Del 52 En ung kvinna ropar ut några fina ord om aposteln Paulus och hans team när de en gång är på väg till ett bönemöte i Filippi:  ”De här människorna är...