Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Trump flyttar bistånd för att hjälpa Mellanösterns kristna

Donald Trump litar inte på att FN-bistånd till Mellanöstern når fram till förföljda kristna och andra minoriteter. Därför kommer USA rikta om sitt bistånd, och låta det gå direkt till hjälporganisationer. Det meddelar nu vicepresident Mike Pence. – Äntligen, säger Nuri Kino, grundare av A Demand For Action.

Nyheter · Publicerad 15:18, 26 okt 2017

Få personer kan nog ha missat det lidande som kristna, och andra minoriteter, har blivit utsatta för i Irak och Syrien. Men inte lika många känner till att situationen för många av dessa människor har varit nästan lika svår när de lyckats fly från IS grymheter.

– I flyktingläger har de utsatts för hot och våldtäkter, och inte fått ta del av mat och vård, berättar journalisten Nuri Kino som grundat hjälporganisationen A Demand For Action.

Han har själv varit på plats i länderna många gånger, och har pratat med åtskilliga flyktingar.

– Det finns flyktingläger som helt styrts av klaner, säger han och berättar att många ickemuslimska grupper, men också muslimska, har tvingats fly från lägren, och därmed förlorat sin chans att få ta del av biståndet.

”Varför får vi ingen hjälp från väst, varför har ni övergett oss?” var också frågan som de kristna ställde till EU-parlamentarikern Lars Adaktusson när han var på plats i Mellanöstern. 

USA ska ha gett enorma belopp för att förbättra situationen. Men biståndet har gått via FN, och har alltså, enligt kritiker, inte nått fram till de religiösa minoriteterna. FN har även anklagats för korruption.

På en middag som arrangeras av en kristen människorättsorganisation meddelade i onsdags vicepresident Mike Pence att USA hädanefter kommer rikta om sitt bistånd.

– Vi kommer inte längre förlita oss på FN som enda instans att hjälpa de förföljda kristna och andra minoriteter som lever i kölvattnet av folkmord och terroristgruppers grymheter, ska Pence ha sagt under middagen. 

I stället ska USA från och med nu ”arbeta hand i hand med trosbaserade grupper och privata organisationer” berättade Pence. Detta för att ”stoppa FN:s ineffektiva hjälpinsatser”.

Beslutet välkomnas av Nuri Kino.

”Äntligen”, skriver han på sin Facebooksida.

– Jag tycker att det är tråkigt att det ska behöva vara så att alla inte kan samsas på flyktingförläggningar och få ta del av FN:s bistånd. Men nu när verkligheten ser ut som den gör, med dessa etniska och religiösa motsättningar som lett till att biståndet inte portionerats rättvist, så välkomnar jag beskedet, säger han till Världen idag.

– Kristna och jazidier ska inte behöva bo i samma läger som grupper som vill dem illa, fortsätter han. 

Han berättar att han och hans organisation tog upp frågan i FN redan 2014, men inte fick något gehör. Däremot togs de emot av både Vita Huset och det amerikanska utrikesdepartementet flera gånger. 

– Att USA som första land nu agerar är naturligtvis glädjande. Jag hoppas att fler länder, där­ibland Sverige, kommer gå samma väg, säger han. 

Nuri Kino betonar att vi får se vad det här kommer leda till i praktiken, och att det är viktigt med uppföljning, men att beslutet i vilket fall antagligen kommer bli verklighet.

– Det amerikanska utrikesdepartementet har fått order om att göra om sitt biståndsprogram. Som beslutet är utformat kommer det inte behöva gå genom senaten, säger han.

– Snart kommer lokala kyrkor och frivilligorganisationer i Mellanöstern att få ta del av det amerikanska biståndet. Vi kommer att följa upp att det verkligen blir så.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier