Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Under ett tal som ägde rum i söndags lovordade Donald Trump den konservativa aktivisten Hayden Williams (t.h.) som attackerades på Kaliforniens universitet. Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Trump agerar efter överfall på konservativ

En ung man attackerades nyligen då han rekryterade studenter till en konservativ förening på Universitetet i Kalifornien. Nu utlovar Donald Trump en verkställande order som ska skydda det fria ordet på landets högskolor. – Om de ska få våra pengar måste människor tillåtas tala, sade han under ett tal.

Nyheter · Publicerad 11:56, 5 mar 2019

Hayden Williams hjälpte den konservativa föreningen Turning Point USA att rekrytera medlemmar på Kaliforniens universitet i Berkley då en man kom fram till dem. Enligt Hayden Williams var mannen provocerad av en av gruppens skyltar, som hade budskapet ”påhittade hatbrott skadar riktiga offer”. Videoklipp visar hur mannen slår Hayden Williams flera gånger och sedan ger honom ett knytnävslag i ansiktet.

Att polisen till en början inte grep den misstänkte gärningsmannen, trots att de hade identifierat honom, skapade kritik bland många konservativa.

”Undrar om det hade varit likadant om en konservativ klådde upp en vänsteranhängare på Berkeleys campus”, skriver presidentens son, Donald Trump Junior, i en tweet.

Nu har polisen dock gripit den 28-årige misstänkte gärningsmannen, som enligt uppgift inte studerar på universitetet. Samtidigt tar universitetet avstånd från attacken.

”Vi fördömer starkt våld och trakasserier av alla slag, oavsett anledning. Den sortens beteende är oacceptabelt och har ingen plats här”, skriver en företrädare för skolan i ett uttalande.

Hon vidhåller även att skolans engagmang för yttrandefrihet är orubbligt.

Det är inte första gången som konservativa röster har försökt tystas på universitet i USA. Förra året gick studenter vid Lewis och Clark juridikskola in på en föreläsning med filosofiprofessorn Christina Hopp Sommers, som är kritisk till modern feminism, och störde den så att Sommers inte kunde tala.

Och på Georgia Gwinnett College ska en kvinna ha förbjudits dela ut kristna flygblad.

Många menar nu att det fria ordet är under attack på högskolor över hela landet.

”Även på skolor där det fria ordet inte begränsas bokstavligen är det ofta möjligt för studenter att tysta andras tal genom skrikande, våldshot eller rent våld”, skriver USA:s justitieministers biträdande jurist, Rachel L Brand, i en debattartikel.

Nu har även landets president Donald Trump gett sig in i debatten.

I sitt tal på Conservative Political Action Conference lovade han att signera en verkställande order som ska skydda det fria ordet på landets lärosäten.

– Om de vill ha våra dollar, och vi ger dem miljarder, måste de låta människor som Hayden och många andra fantastiska unga och gamla människor, tala, sade han.

Trump kallade även upp Hayden Williams på scenen och lovordade honom.

– Han tog en smäll i ansiktet för oss alla, sade Trump.  

Den amerikanska presidenten kastade därefter en känga åt socialism:

– Vi tror på den amerikanska drömmen, inte på den socialistiska mardrömmen. Och vi tror på orden i vår nations motto: På Gud litar vi.

Det är hög tid att pressa Kina

Ledare Den nya stormakten Kina toppar våra nyhetssidor – och det är inte goda nyheter. Varken när det... tisdag 7/7 07:15

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi måste ständigt upptäcka solglasögonen som vi ofta glömmer att vi har på oss.

Gästkrönika När solen gassar åker de på – solglasögonen. Man ser världen genom ett något mörkare filter. Eller... tisdag 7/7 00:00

Hallå där Johannes Magnusson...

... som fått jobbet som ny verksamhetsledare för Pingst utbildning. tisdag 7/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda