Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ett hus i kibbutzen Re’im förstördes av en raket på onsdagsmorgonen. Kibbutzens ledare Noam Mark säger att det är ett mirakel att kvinnan som bor i huset inte dödades. Foto: John Solsvik

Trots raketregn lämnar man inte kibbutzen

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 okt 2012

Det är dagen efter onsdagens intensiva raketbeskjutning från Gaza. I kibbutzen Re’im är räddningsmanskap i färd med att tömma ett förstört hus och skolorna har öppnat igen. Livet går vidare, men många tycker att regeringen inte gör nog för att skydda dem.

80 raketer regnade ner över israeliska samhällen längs gränsen till Gazaremsan på onsdagen. Tre personer skadades, varav en allvarligt när en raket träffade ett hönseri, som dessbättre var tömt på fjäderfä. Dessutom blev två hus svårt skadade.
Antiraketsystemet Iron Dome sköt ned sju raketer som var på väg mot Ashkelonområdet. Chain Jaelin, ordförande i Eshkolregionen, hade en hektisk dag på onsdagen då han i flera tv-intervjuer kommenterade det våldsamma raketregnet. När vi träffar honom på torsdag morgon är han på väg ut genom dörren. Ännu en raket har slagit ner i närheten och Jaelin är ditkallad. Därefter ska han till sjukhuset för att se till dem som skadades dagen innan.
– Det är en förtvivlad situation, men vi blir kvar här, är allt Jaelin hinner säga innan han ger sig i väg för att registrera ännu en raketattack.

Noam Mark, kibbutzen Re’ims ledare, visar oss till ett hus som tillhör Zilpa Jous, en av kvinnorna som bor på kibbutzen. En kraftig Gradraket har träffat marken och exploderat alldeles intill sovrummet och lämnat efter en sig en stor krater i marken. I husets vägg är det ett stort hål, fönstren har blåsts ut och träden runt omkring har fått stora skador, orsakade av att raketen var fylld med spikar som flög i alla riktningar vid detonationen.

Zilpa Jous orkar inte prata med journalister. Hon har flyttat in hos grannar som tar hand om henne. Grannen Eran Ron skyndade dit när han hörde den våldsamma explosionen.
– Några minuter före klockan sju gick larmet två gånger och därefter kom en stor smäll och ljudet av fönster som krossades. Jag tittade ut och såg att det rykte från grannens hus, så jag sprang dit för att se hur det var med henne. Lyckligtvis hittade jag Zilpa utanför huset, oskadd, berättar Eran Ron.

Zilpa hade hoppat upp ur sängen när hon hörde alarmet och lämnat sovrummet. Det räddade hennes liv och hon kunde ta sig ut oskadd.
– Om terroristerna riktat raketen en millimeter åt sidan kunde de ha träffat mitt hus. Det är tråkigt att det ska vara så här, men vi har lärt oss att leva med det. Jag har små barn och det är värst för dem. Reaktionerna kommer inte alltid på en gång, men ofta efter några dagar, berättar Eran Ron.

Kibbutzen Re’im etablerades 1949 och ligger knappt fem kilometer från Gazagränsen, omgiven av jordbruksmarker. I dag bor det 500 personer i samhället. Några få har egna skyddsrum i sina hus och några har förstärkt sina tak så att de ska tåla mindre raketer.
– Nu väntar vi på att regeringen ska bevilja pengar till de boende i området så att vi kan bygga skyddsrum. Det är alldeles för dyrt för att klara sådana kostnader själv, säger Eran Ron.
Han lyssnar inte till dem som tycker att de ska flytta till en annan plats för att komma undan raketerna.
– Det här är mitt hem. Ett hem är inte bara tak och väggar i ett hus, det är något du har i hjärtat, och det är det som räknas, förklarar han.

Noam Mark leder det största företaget i kibbutzen. Han berättar att det är första gången det kommit en så stor raket, fylld av splitter för att skada i alla riktningar.
– Allt tyder på att de varit ute efter att skada människor på värsta tänkbara sätt. Terror är ett slags krig som skadar långt värre än ett vanligt krig, säger han.
Han berättar att raket­explosionerna gör störst skada på barnen, som drabbas av stress- och posttraumatiska symptom.
– Barn upp till nioårsåldern blir sängvätare. Andra kommer krypande på kvällen när vi vuxna lägger oss och vill sova i vår säng. Som väl är har vi program både i skolan och kibbutzen för att behandla de här problemen.

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...