Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Trots hundratals gripanden – morden blir allt grövre

Trots att polisen gripit hundratals gängkriminella i år blir skjutningarna i Stockholm allt råare. Många av gärningsmännen är tonåringar som vill avancera inom gängen när äldre har gripits.

– Vi hade inte räknat med den här kraften bland de yngre förmågorna, säger Palle Nilsson på Stockholmspolisen.

Nyheter · Publicerad 09:13, 22 jul 2021

Redan för 20 år sedan var skottlossningar vanliga i gängmiljöer runt om i Sverige. Dödsskjutningar förekom, men oftare handlade det om att gärningsmän sköt sina offer i benen för att markera. Under 2010-talet och fram till nu har skjutningarna blivit vanligare och grövre, och i Stockholmsområdet i år har gärningsmännen visat på en aldrig tidigare sedd hänsynslöshet.

– Vi har sett i de här fallen att det är tydligt att man skjuter för att döda, säger Palle Nilsson som är biträdande polischef i region Stockholm till Världen idag.

– Man använder fler kulor och ibland ett avslutande skott mot huvudet. Det är väl för att säkerställa att man når det resultat man vill ha.

Under 2021 har morden i Stockholmsområdet blivit allt mer brutala. Skjutningarna sker var som helst och när som helst. Senaste helgen träffades två barn i benen av en kula i Flemmingsberg i Huddinge. Ett par veckor tidigare sköts en man ihjäl intill en skolgård, också i Flemmingsberg, samtidigt som några ungdomar spelade fotboll alldeles intill.

– Vi har en hypotes om att man i den här miljön nu är rädd att själv bli mördad och det räcker inte med att bruka våld på någon för då är risken att du bara blir mördad själv, säger Palle Nilsson.

– Nu går det ut på att döda din motståndare för annars kommer du att skjutas ihjäl själv. I och med att de då lever under det här hotet och har den här rädslan så är de heller inte ute så mycket som vi var vana att kriminella var förut. De som vill döda gör det istället direkt när de får chansen.

Trots att skjutningarna i Stockholm har börjat inträffa bland vanligt folk och mitt på dagen behöver inte allmänheten vara rädd och stanna inne enligt polisen.

– Absolut inte, risken för att bli utsatt är väldigt låg, säger Palle Nilsson.

Efter att den franska polisen knäckte den krypterade tjänsten Encrochat har kriminella över hela världen kunnat gripas, däribland hundratals personer i Sverige. Antalet skjutningar i landet har också minskat i år jämfört med ifjol. Första halvåret 2020 var det 175 skjutningar i Sverige, i år fram till och med juni har det skett 140.

Men samtidigt som antalet skjutningar har minskat generellt, och antalet dödade och skadade har minskat i resten av landet så stiger dödssiffran i Stockholm. Anledningen tros vara att särskilt många gängledare har gripits i Stockholm och att det nu pågår en maktkamp mellan yngre kriminella som vill ta ledarnas plats.

I sin maktkamp tävlar yngre förmågor i att visa på våldskapital. Tonåringar utför mord som liknar avrättningar.

– Det stämmer. Sedan hade vi inte räknat med den här kraften bland de yngre förmågorna, och tillgången till vapen. Vi har en god bild över de områdena där vi är, men det kommer många nya namn.

Men om det blir mer våldsamt ju fler ni griper, känns inte ert jobb tröstlöst då?

– Nej det gör det inte, för om vi ska få till en förändring i de här områdena på riktigt då måste de här våldsdrivande personerna bort. Det blir väldigt svårt att ställa om de här samhällena utan att få bort dem. Sedan ska vi gå in mot de ännu yngre och förebygga tillsammans med skola, socialtjänst och familjerna, och där kan vi bli bättre. Men det är väldigt svårt att göra om inte de våldsdrivande är frihetsberövade, säger Palle Nilsson.

Vi har sett i de här fallen att det är tydligt att man skjuter för att döda.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier