Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Trosgnistans team nära explosion vid besök i Ukraina

Raketer exploderade i närheten då ett team från Trosgnistan nyligen besökte staden Charkiv i Ukraina.

– Då hukade vi oss ner, sprang i väg till bilen och stack därifrån så fort vi kunde, säger David Duveskog i teamet som var på plats för att följa upp Trosgnistans humanitära insatser i landet.

Nyheter · Publicerad 22:30, 29 sep 2022

Världen idag har rapporterat om den stora insamling till Ukraina som gjorts bland näringsliv och allmänhet i Bollnäs där Trosgnistan Mission har sin bas. Dessa och andra gåvomedel har Trosgnistan förmedlat genom sin vänförsamling Livets ljus i Poltava som hjälpinsatser i östra Ukraina.

I kyrkan lagras mycket av den hjälp som sänts från Sverige och nu når ut till flyktingar inkvarterade i skolor och offentliga byggnader. Nyligen var man på plats med ett team för att följa upp de insatser som gjorts i Poltava men också för att på plats rapportera om krigets grymheter.

– Att möta gråtande flyktingar som fått sina hem bombade och förlorat allt, berörde oss alla djupt, säger Trosgnistans ekonomichef David Duveskog.

I Poltava har man intervjuat flyktingar från Charkiv och andra städer i det krigsdrabbade området. Många är äldre personer, 80-90 år, som inte orkar fly så långt. De väntar på att få återvända, men för de flesta finns inte mycket kvar av hem och ägodelar.

– Mitt i detta lidande blev vi mycket tagna av att se den kampvilja som finns i landet. Folk i allmänhet visar inga tecken på att ge upp, utan tror på seger över de invaderande ryska styrkorna, kommenterar David.  

Ukrainas försvarsstyrkor har på senare tid inlett en motoffensiv och lyckats återerövra områden. Det möjliggjorde för David och teamet att göra en blixtvisit i det krigsdrabbade Charkov.

– Charkov såg ut som en spökstad, med utbrända och tillbommade hus överallt. Men samtidigt var flera caféer öppna och tunnelbanan hade kommit i gång igen, berättar David.  

När teamet stod på Frihetstorget framför den utbombade regeringsbyggnaden, small det till då några raketer exploderade, bara någon kilometer bort.

– Då hukade vi oss ner, sprang i väg till bilen och stack därifrån så fort vi kunde. Det gav oss en liten uppfattning om den verklighet som människor i området levt under i flera månader nu, konstaterar David.

Trosgnistan planerar också för ännu en hjälpsändning.

– Nu är läget annorlunda än för några månader sedan, och det finns mat att köpa i affärerna. Men våra insatser behövs ändå, eftersom den svårt drabbade befolkningen inte har så mycket pengar att handla för, avslutar David Duveskog.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10