Yogans inträde i sjukvården har gått snabbt. Den medicinska yogan används i dag som ett kompletterande verktyg vid olika behandlingar och erbjuds vid hundratals vårdenheter i landet. Först ut var Danderyds sjukhus. De införde yogan 2010 i rehabilitering av patienter som haft hjärtinfarkt.
– Man kunde konstatera att medicinsk yoga har signifikant positiva effekter på patienter som drabbats av hjärtinfarkt. Blodtrycket sjunker, stressnivåerna (kortisol) sjunker och hälsotillståndet förbättras signifikant, berättar Maria Wahlström, forskningssjuksköterska med ansvar för Medicinsk yoga på DS för Världen idag.
Enligt Maria Wahlström använder Danderyds sjukhus yogan endast på patienter med hjärt- och kärlsjukdomar.
– Puls och blodtryck sänks, säger hon om effekten av Mediyogan.
– Det är en terapeutisk form av yoga, där det viktigaste är djupandningen. Vi har inte sett några negativa effekter.
Maria Wahlström berättar att medicinsk yoga visat sig användbar på en rad olika sjukdomstillstånd.
– Den passar alla åldrar och du behöver inte vara vig eller sportig. Man utgår från sina egna förutsättningar, i många övningar kan du sitta på en stol. Den äldsta person jag mött som utövar medicinsk yoga hade fyllt 95 år!
Informeras patienten före behandlingen om att yoga ingår? Och i så fall, vad får patienten veta om yogan?
– Patienter som ska göra hjärtrehabilitering blir erbjudna att göra medicinsk yoga. Patienterna får all tillgänglig information som vi har om medicinsk yoga och det är helt frivilligt och upp till patienten själv om denne vill delta.
Maria Wahlström har valt att besvara Världen idags frågor via mejl. Vår fråga om huruvida yogans rötter i österländsk religion framgår i den information som delges patienten får vi inget svar på.
I stället ombeds vi att läsa mer i två gamla pressmeddelanden från sjukhuset. Där kan man bland annat läsa att ”Medicinsk yoga härstammar från Kundaliniyogan, där Institutet för Medicinsk Yoga har tagit delar av den och utvecklat program för olika sjukdomstillstånd, till exempel Parkinson, fibromyalgi, MS, högt blodtryck och utbrändhet.”
Vidare skriver Danderyds sjukhus att ”basen för yogan är andningstekniker, mantra och meditation … Enligt den yogiska filosofin är kroppen uppdelad i olika energicentra, så kallade Chakran. Vid sjukdom är det obalans i något av dessa chakra”.
Längst ned finns en länk till Mediyogainstitutet som utgör ett nav för Medicinsk yoga i Sverige. På institutets fylliga hemsida kan man läsa om migränyoga och yoga för bi-njurarna etcetera. Man erbjuds också meditationsretreat med institutets chef, Göran Boll, som ledare. På retreaten kan man, enligt sidan, få svar på frågan: ”På vilket sätt kan Buddhas filosofi vara ett stöd i de kriser och de svårigheter vi möter i våra liv nu?”
Göran Boll är en centralfigur inom Medicinsk yoga i Sverige. Meritlistan är lång. Han föreläste till exempel om yoga på Karolinska institutets läkarutbildning perioden 2000-2005. Men under några år var Göran Boll också ordförande i Sveriges Kundaliniyogalärares Riksförbund (2003-2007).
Kundaliniyogan presenteras också osminkat på Mediyogas hemsida. ”En ursprunglig yogaform som lyfter fram varje människas medvetenhet och yttersta potential. Från början kallad vetenskapen om Kundalini-Shakti (ormkraften)... ormkraften står för energi, medvetenhet, revitalisering och andlig mognad."