Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannes 20:21

Världen idag

Tro och politik möts på Vårgårda möte

Annie Lööf pratar om Centerpartiets valmanifest i ett pressrum, samtidigt hörs i bakgrunden tonerna från lovsången ”Herren är min starkhet” när kören övar inne i hallen inför kvällens samling. Välkommen till Vårgårda möte, en unik politisk utfrågning, inramad av en gudstjänst.

Nyheter · Publicerad 18:12, 10 aug 2018

När mötesledaren Equmenia­pastorn John Eidering under onsdagskvällen går upp på scenen och välkomnar till årets första partiledarutfrågning i Vårgårda är Tångahallen, som tar knappt 3 000 besökare, välfylld.

Arrangemanget bärs av flera lokala Equmeniakyrkor. När han leder i bön knäpper även C-ledaren Annie Lööf händerna. Hon är först ut av riksdagspartiernas ledare på Vårgårda möte, de övriga sju kommer också de närmaste veckorna. Så har det varit i valrörelse efter valrörelse i 50 år nu, ända sedan pastorn John Hedlund inledde utfrågningarna 1968.

Utfrågningen leds av evangelisten Britta Hermansson och pastorn Robert Eriksson. På väggen bakom scenen står det i stora, lysande bokstäver: ”Hopp för framtiden”.

Vårgårda möte är långt ifrån de grillningar av partiledarna som man kan se på tv under valspurten. Här är det mer av ett samtal där man får resonera och tala till punkt, och det blandas med sång och musik.

Under kvällen får Annie Lööf tala om sina favoritämnen; klimat, integration, landsbygd, civilsamhälle och företagande. De många åhörarna lyssnar respektfullt på det som sägs från scenen.

– Samhället är större och viktigare än staten, säger C-ledaren i ett tydligt ideologiskt ställningstagande när samtalet handlar om ensamhet och gemenskap.

Annie Lööf ser ut att trivas i sammanhanget. Det är kanske inte så konstigt. Hennes parti har i undersökningar visat sig gå framåt bland såväl frikyrkliga som svenskkyrkliga väljare.

På frågan vad hon tror att det beror på blir svaret att de står för medmänsklighet och att man stått fast vid det även när andra har förflyttat sig i vissa frågor. Sannolikt syftar hon på invandringspolitiken.

På torsdagskvällen är det Allians­kollegan Jan Björklunds tur att besöka Tångahallen. Han berättar att han inte själv ser sig som troende eller är en regelbunden gudstjänstbesökare.

– Min mamma gick bort förra året och när hon låg på lasarettet så bad jag till Gud, så någonstans är jag ändå troende.

Björklund fick tala om olika frågor men det märktes tydligt att engagemanget ökade när han fick fokusera på utbildning och skola. Att allt fler lämnar skolan utan fullständiga betyg är vår tids stora utmaning, menade L-ledaren.

En skolfråga som inte var lika bekväm var när Robert Eriksson pressade honom gällande konfessionella friskolor där L föreslagit stopp för nyetablering.

Partiledaren betonade att religionen har en viktig plats i samhället och att han själv tagit strid för skolavslutningar i kyrkan.

– Vi har religiösa friskolor som fungerar mycket, mycket väl, sa han för att sedan komma in på problemet med islamistiska friskolor i invandrartäta förorter.

När Eriksson undrade om det inte finns andra sätt, att mer precist få bort just de extrema skolorna, som inte drabbar de välskötta medgav Björklund att frågan handlar specifikt om vissa muslimska friskolor.

– Det är inte tillåtet att ha en lagstiftning som bara stoppar muslimska friskolor, så kan vi inte ha det. Men det är klart att anledningen handlar om islamistiska friskolor.

De kommande veckorna ska förutom partiledarna bland andra Patrik Sjö­berg och Carola komma hit för samtal, sång och andakt. Näst ut av partiledarna är Miljö­partiets Gustav Frido­lin på tisdag.

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

EFS förlorar miljonbidrag

Samfund. EFS drabbas hårt när reglerna för bidrag till trossamfund stramas åt. – Vi förlorar mellan två och... söndag 3/7 15:00

Utomhus-rekord av suverän Duplantis: ”Otroligt”

Friidrott. 6,16. Armand Duplantis putsade till sitt eget utomhusrekord inför hemmapubliken på Stockholms... lördag 2/7 18:00

”Jag känner frid inombords när jag lyssnar till er”

Missionsglimten Det är rusningstrafik i miljonstaden Istanbul. När jag ser de stillastående bilköerna blir jag... fredag 1/7 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier