Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Fler unga i åldern 16–24 i Storbritannien tror på Gud än bland unga vuxna. Trendbrottet kan ha att göra med pandemin. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Trendbrott under pandemin: Fler tonåringar tror på Gud

Brittiska ungdomar tror på Gud i högre utsträckning än unga vuxna enligt en ny studie. Resultatet uppges bryta med en tidigare trend där yngre britter varit troende i allt mindre utsträckning.

Nyheter · Publicerad 16:50, 14 jan 2021

Det är det brittiska opinionsundersökningsföretaget Yougov som har ställt frågan “Tror du på Gud eller en högre andlig makt?” rapporterar Religion News Service (RNS). Undersökningen, som gjordes i november 2020, gav vid handen att 23 procent i ungdomsgruppen 16-24 år svarade att de trodde på Gud, följt av 13 procent i samma grupp som svarade att de inte trodde på en gud, men på en högre andlig makt. 

I åldersgruppen unga vuxna, 25-39 år, var det färre som uppgav att de trodde på Gud, nämligen 19 procent, men däremot fler som svarade att de i stället trodde på en högre andlig makt, vilket 16 procent svarade. 

Enligt Kyrkans tidning handlar det om ett trendbrott, då mönstret tidigare har varit att britterna trott på Gud allt mindre ju yngre de är. Detta är för övrigt också fortfarande det mönster som gäller för de äldre åldersgrupperna, där 36 procent av 60-plussarna uppgav att de trodde på Gud, följt av 26 procent för 40-59-åringarna. 

Samtidigt konstaterar den brittiska tidningen The Times att ungdomsgruppens andel Gudstroende på 23 procent i novemberundersökningen är högre än en siffra på 21 procent Gudstroende för en åldersgrupp på 18-24 år i en annan undersökning som gjordes i januari 2020. Detta väcker i sin tur frågan om en trendbrottet kan bero på att vissa ungdomar funnit en Gudstro under coronapandemin.

Experter ska också ha uppgett att unga kan ha funderat mer just på sina trosföreställningar under pandemin. En annan möjlig förklaring till trendbrottet som lyfts är att unga har lätt att hitta både information och likasinnande på nätet, vilket skulle kunna ha hjälpt till att bygga och styrka deras tro.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10