HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Acko Ankarberg, Ebba Busch Thor och Penilla Gunther. Foto: TT och Kristdemokraterna

Tre vill bli partiledare

När förra veckan gick mot sitt slut hade tre personer meddelat Kristdemokraternas valberedning att man kandiderade till posten för partiledare inför partiets extra riksting den 25 april. Nomineringstiden för distrikten löper ut den 25 februari.

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 feb 2015

I en intervju i Dagens nyheters förra måndagen meddelade storfavoriten Lars Adaktusson, i dag Europaparlamentariker, att han inte hade för avsikt att acceptera en nominering till partiledarposten.

Ett par dagar senare gick partiets pressekreterare, Acko Ankarberg Johansson, ut och meddelade att hon kandiderade till ordförandeposten i partiet.

– Det är viktigt för mig att vi gör ett omtag på många olika sätt. Både politiskt, och hur vi når ut. Ibland är det enklare för att det kommer en ny person, det ökar intresset för partiet med automatik, sade Ankarberg Johansson i en intervju i Expressen.

I artikeln beskrev hon sig själv som "en ganska tydlig kristdemokrat. Det vill säga, lite svårfångad på höger- och vänsterskalan". Hon konstaterade också att det "absolut" finns frågor som där hon och Göran Hägglund tycker olika, utan att gå närmare in på det.

I slutet av veckan meddelade också Uppsalapolitikern Ebba Busch Thor att även hon ställer upp i valet till ordförande för Kristdemokraterna.

– Jag har efter en tids övervägande kommit fram till att jag står till förfogande för uppdraget som partiledare för Kristdemokraterna, sade Ebba Busch Thor till Sveriges Radio.

Den tredje som har meddelat valberedningen att hon ställer upp för valet till ordförande för Kristdemokraterna är Penilla Gunther. Hon är den ende av de tre kandidaterna som sitter i riksdagen och det passar in på ett önskemål som partiets Gotlandsdistrikt kom med i förra veckan. Under distriktets sammanträde enades man om att den framtida partiledaren ska vara någon av de 16 som i dag sitter i riksdagen.

– Men vi har inte kommit fram till vilka av dem vi vill nominera, säger distriktsordförande Ola Björkqvist till Aftonbladet.

Bland dem som aktivt sagt nej till att bli partiledare finns riksdagsledamoten Roland Utbult samt förre samfundsministern Stefan Attefall.

En person som varit favorit men inte gett tydligt besked är Jakob Forssmed, nybliven riksdagsledamot och ekonomisk politisk talesperson för partiet. Under Alliansregeringen var han statssekreterare i statsrådsberedningen.

Forssmed har enligt källor inom paritet uttryckt att han inte är intresserad av att bli partiledare.

Enligt Expressen ska Göran Hägglund under lång tid ha förberett partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson för att bli hans efterträdare. Tidningen citerar flera anonyma ”centralt placerade” källor inom Kristdemokraterna.

– I valet mellan mellan Acko Ankarberg Johansson och Ebba Busch Thor är det ingen tvekan om var Göran Hägglund står, säger en av källorna till tidningen.

Att Ebba Busch Thor i partiledarstriden för ett par år sedan öppet stödde Hägglunds utmanare Mats Odell och gjorde flera uttalanden där hon kritiserat den nu avgående partiledaren uppges vara en förklaring till att Göran Hägglund inte vill se henne som efterträdare. Han ”har inte glömt” vad hon gjorde, säger en uppgiftslämnare.

Inom partiet har det enligt tidningen varnats för att Ebba Busch Thor skulle representera ”en extremt värdekonservativ hållning”. Men i en Ekots lördagsintervju i helgen framställde hon sig som representant för partiets mittlinje, och försvarade bland annat den svenska abortlagstiftningen.

– Jag ifrågasätter inte att vi skulle ha möjlighet att göra aborter upp till vecka 22 med socialstyrelsens tillåtelse, säger Ebba Busch Thor i intervjun.

Hon förklarar också att hon är för ensamståendes och homosexuellas rätt att adoptera barn – en linje som är mer liberal än partiets.

Uttalanden har väckt reaktioner bland de mer konservativa inom partiet. Så här skriver Tuve Skånberg på Facebook:  
”Ebba Busch Thor sätter ned foten och presenterar sig tämligen förvånande: hon är inte värdekonservativ, hon ifrågasätter inte aborter upp till vecka 22, hon är mer liberal än Kristdemokraterna vad gäller ensamståendes och homosexuellas rätt att adoptera. Det är något att väga in i valet mellan Ebba och Acko.”

Samuel Björk
David Högfeldt
redaktionen@varldenidag.se


Fakta.
Parti­ledarprocessen

Partiets valberedning vill ha in nomineringar till den 25 februari. I början av mars så arrangerar partiet en utfrågning av de nominerade som vill ställa upp.

Därefter ska partidistrikten på nytt nominera partiledarkandidater och valberedningen bestämma sig för ett namn.

En extra partikongress, rikstinget, väljer ny partiledare den 25 april.

Partidistrikten Stockholms län och Stockholms stad ska hålla en egen utfrågning med de personer som lokalavdelningarna nominerar.


Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...