Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

I lördags blev tre församlingar i Husum till en. Från vänster: Eric Klint, Korskyrkan, Margareta Nordlund EFS, Jan Edlund Pingstkyrkan och nya församlingens pastor Daniel Forsberg. Foto: Centrumkyrkan, Husum

Tre kyrkor blev en i Husum

Korskyrkan, Pingstkyrkan och EFS i Husum utanför Örnsköldsvik har gått samman. Det nya namnet är Centrumkyrkan. – Tillsammans kan vi nå ut bättre, säger Eric Klint, vice ordförande i Korskyrkan.

Nyheter · Publicerad 15:01, 5 jun 2017

I lördags blev tre församlingar i orten Husum till en. Det är Korskyrkan, Pingstkyrkan och EFS som tillsammans blivit Centrumkyrkan.

– Vi tror att vi blir starkare och kan fullgöra kallelsen att sprida evangeliet bättre genom att vara en frikyrka i det här samhället, säger Eric Klint som är vice ordförande i Korskyrkan.

Han berättar att de tre församlingarna redan tidigare har samarbetat mycket. Pingstkyrkan och Korskyrkan har både haft gemensamma gudstjänster och ungdomssamlingar, och alla tre har de genom Husums kristna samarbetsråd gjort det möjligt för pastorer att undervisa på vissa lektionstimmar på ortens tre skolor.

På vilket sätt blir ni starkare tillsammans?

– Vi vill synas mer utanför kyrkobyggnaden och det är lättare att göra när man står som samlad kyrka. Vi tror att det är ett vittnesbörd i sig att vi inte konkurrerar, utan står enade tillsammans, säger Eric Klint.

Han medger att även minskade medlemstal bidragit till sammanslagningen. I Pingstkyrkan har det varit runt 80 medlemmar, i Korskyrkan drygt 30 och i EFS drygt 15 medlemmar.

– Det är väldigt många unga som flyttar ifrån den här bygden. Det är en del av problematiken, säger Eric Klint.

Ett litet tillskott har dock märkts av migrationen. Församlingarna har flera ”nysvenskar” i gemenskapen.

Pastor i Centrumkyrkan blir Daniel Forsberg, tidigare pastor i Pingstkyrkan. Varken Korskyrkan eller EFS har haft egna pastorer på länge. På deltid har man nu dessutom anställt Barbro Gunnarsson som diakon och församlingsassistent.

Hur blir det då med de teologiska frågorna?

– Vi har mer gemensamt än sådant som skiljer oss åt, säger Eric Klint.

Han berättar att man inte kommer att praktisera barndop, men att alla kristna – oavsett hur och när de är döpta – välkomnas in i församlingen.

– Det är inte dopfrågan som ska blåsas upp till en stor grej, utan vår kallelse och vårt uppdrag i bygden, säger han.

Eric Klint påpekar att det är viktigt att ingen känner sig som ett ”B-lag” i församlingen och att man kommer att arbeta i samverkan med alla tre riksorganisationerna.

– Inom kristenheten blir det inte sällan ett ”vi och dom”-tänk. Vi vill manifestera att Guds folk är ett.

Reaktionerna från Husumborna har hittills varit positiva.

”Vad roligt, det här är helt rätt”, har flera sagt, berättar Eric Klint.

På lördagen hölls årsmötet där sammanslagningen blev officiell, samt en middag med cirka 90 av församlingens medlemmar, och i går hölls en festgudstjänst med efterföljande tårtbuffé.  

Vi vill synas mer utanför kyrkobyggnaden och det är lättare att göra när man står som samlad kyrka. Vi tror att det är ett vittnesbörd i sig att vi inte konkurrerar, utan står enade tillsammans.

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....