Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Tre Kronors presschef: Jag ber för laguppställningen

När OS i Peking på fredagen invigs under högsta bevakning finns 116 svenska atleter på plats. På plats inne i OS-bubblan finns också Tre kronors presschef Linus Hugosson, som njuter av upplevelsen.

– Det är otroligt stort, säger Linus, som är en troende kristen.

Nyheter · Publicerad 09:00, 4 feb 2022

Världen idag når Linus på video­länk sent en kväll kinesisk tid när han är ute och strosar runt i OS-byn och ber honom beskriva känslan att vara på plats.

– Man kanske kan jämföra med hur det måste vara för en Beatles-fantast att få bli insläppt i Abbey Road Studios. Det är otroligt stort, speciellt som sportnörd.

Linus är fyrabarnspappan från Örebro som befinner sig på en av sitt livs största resor. Efter att nyligen börjat jobba inom marknadsavdelningen på Svenska Ishockey­förbundet har Linus Hugosson nu fått möjligheten att åka i väg med den svenska truppen till vinter-OS i Peking.

– Jag är presschef för Damkronorna och Tre Kronor, så det är exempelvis mig medierna kontaktar när de vill intervjua någon spelare. Det är mycket administration, men jag kan också coacha spelarna och ge dem lite mediatips. Speciellt nu när vi är i Kina där det är tuffa frågor kring mänskliga rättigheter.

Även om han nu yrkesmässigt lever i sin dröm är den största drivkraften i livet hans kristna tro.

– Jag ser mig själv alltid som en ambassadör för Jesus och det är ingen skillnad när jag är här. Sedan är inte mitt fokus att springa omkring och vittna utan jag ser mig snarare som en förebedjare för dem som jag är nära. Jag har till exempel laguppställningarna som jag lägger händerna på och ber för varje dag.

Hur hjälper tron dig personligen där borta?

– Om man bara tar det här med covid-ångest, som många kan uppleva, det känner inte jag av. Och det är inte för att jag är duktig utan för att Jesus är frid och det är ju vad han ger mig. Annars att bara få ta en stund och lyssna på någon lovsång varje morgon och läsa några ord i Bibeln, det är verkligen en vattenkälla för mig. Att få tanka upp med Gud varje dag, även när det är så hektiskt arbetstempo.

Ett par gånger i intervjun tvingas Linus stanna upp då de bakom honom drar i gång gigantiska fyrverkerier som dånar ut över området.

– De övar inför invigningen borta vid Fågelboet (arenan för invigningen, reds. anm.), förklarar han. Jag hör knappt vad jag tänker.

Vad tror du annars om era chanser i OS?

– För Damkronorna är första målet att ta sig till kvartsfinal, sedan sätter vi inget tak. I herrturneringen har Ryssland och Finland väldigt starka lag på pappret, men därefter kommer väl Sverige, och vi har grymt bra målvakter. Så jag tycker att det vore konstigt om något annat än guld vore målsättningen.

Intervjun är slut och Linus går in till det så kallade Sverigehuset i OS-byn. I trappuppgången hänger en stor blågul flagga. Den skvallrar om att spelen i Kina kan bli det främsta för Sverige någonsin, men också om att det gyllene korset har sin egen ambassadör på plats.

OS 2022 i siffror

3 000
Personer som ska uppträda under invigningen.

2 892
Idrottare som ska tävla.

330
Totalt antal medaljer som kommer att delas ut.

158
Medaljer Sverige har tagit i tidigare vinterspel.

116
Svenska idrottare på plats.

109
Grenar som det tävlas i.

91
Nationer som kommer delta.

24
Antal vinter-OS som arrangerats genom åren.

21
Dagar som måste tillbringas i karantän innan tävlan för icke vaccinerade.

19
Antal timmar per dygn Discovery+ kommer sända på Kanal 5 och Kanal 9.

15
Svenska Olympiska Kommitténs medaljmål.

13
Arenor som kommer att användas.

6
Nya grenar det ska tävlas i.

3
OS-byar, tillika tävlingsområden (Peking, Yanqing och Zhangjiakou).

2
Antal gånger Peking varit värd för ett OS. Första staden som arran­gerat både sommar- och vinterspel.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10