Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Tre människor dödades och tolv skadades när en skytt öppnade eld nära en julmarknad i Strasbourg i tisdags kväll. Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Tre döda i Strasbourg – hotnivån höjs

Jakten på den man som på tisdagskvällen sköt ihjäl tre personer och skadade tolv på en julmarknad i Strasbourg pågår fortfarande. Frankrike höjer terrorhotnivån efter dådet och myndigheterna manar till vaksamhet.

Nyheter · Publicerad 09:15, 12 dec 2018

Skjutningen utreds som terrorbrott och säkerhetsnivån har höjts till den högsta och gränskontrollerna stärks efter dådet. Säkerhetsinsatserna kommer att utökas vid alla julmarknader.

Tre människor dödades och tolv skadades när skytten öppnade eld nära en julmarknad på Place Kléber i stadens centrala delar vid 20-tiden på tisdagskvällen. Sex personer uppges vara allvarligt skadade och för tre eller fyra är tillståndet kritiskt, säger borgmästaren Roland Ries till AFP.

Skytten uppges vara en 29-åring född i Strasbourg som skulle gripas misstänkt för mordförsök samma dag. Enligt franska medier har mannen kopplingar till radikala islamistmiljöer, uppger Aftonbladet.

Han fanns med på listan Fiche S över personer som anses vara ett hot mot landets säkerhet. Poliskällor uppger för AFP att skytten skadats i skottväxling med soldater.

350 poliser, antiterrorinsatsen Sentinelle och insatsstyrkorna Raid och BRI medverkar i jakten, meddelar inrikesministern Christophe Castaner på Twitter.

Den intensiva polisinsatsen för att gripa gärningsmannen fortsatte under natten och stora delar av stadskärnan evakuerades. Invånarna uppmanades att lämna området norrut, och inte röra sig mot området Neudorf.

En anonym poliskälla säger till AFP att säkerhetsstyrkorna öppnat eld i en stadsdel där mannen misstänks ha gömt sig.

Borgmästaren Roland Ries uppger på Twitter att julmarknaden och flera planerade kulturevenemang ställs in under onsdagen. Julmarknaden brukar ha hundratusentals besökare varje år.

Flaggor kommer att vaja på halv stång och en kondoleansbok ska läggas fram vid stadens stadshus.

Alla skolor i Strasbourg kommer att ta emot de elever som vill komma under morgonen. I de lägre årskurserna kommer dock ingen undervisning att hållas.

KD-ledaren öppnar för samtal med SD

Politik. Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och...

Kränker kvinnors rättigheter – belönas av FN

Världen. Iran har fått en plats i FN-organet UN Women som arbetar för kvinnors rättigheter. Detta meddelades strax efter att man i landet dömt en kvinnlig...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...