Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

En polisman vaktar avspärrningarna vid den synagoga på Nörrebro i Köpenhamn där en judisk man sköts ihjäl natten mot söndag. Foto: TV2/AP Photo/TT

Tre döda efter skottlossning i Köpenhamn

Dansk polis säger sig ha skjutit ihjäl den man som under lördagseftermiddagen attackerade ett möte med den svenska konstnären Lars Vilks i Köpenhamn, och som senare på natten sköt ihjäl en vakt vid stadens synagoga.

Nyheter · Publicerad 10:12, 15 feb 2015

Vid en presskonferens på söndagsmorgonen sa polisen att man genom att gå igenom material från övervakningskameror kunnat spåra gärningsmannen till det första attentatet till en viss adress, som denne sedan återvände till efter attacken vid synagogan. Nu kommer man att undersöka om mannen, som ännu inte identifierats, agerade ensam.
"Cirka kl. 04.50 [....] återvände den förmodade gärningsmannen till området, varefter polisens insatsstyrka tog kontakt med honom, varpå han avlossade flera skott mot insatsstyrkan, som besvarade beskjutningen och dräpte den förmodade gärningsmannen"; skriver Köpenhamnspolisen i ett uttalade på söndagsmorgonen.

Händelsekedjan utlöstes vid halv fyra-tiden på lördagseftermiddagen, med beskjutning av kulturhuset Krudttønden i Østerbro, där bland annat den svenske konstnären Lars Vilks och den franske ambassadören François Zimeray deltog i en debatt. Skotten ska enligt uppgift kommit in genom ett fönster och uppemot 40 skott ska ha avlossats. En 55-årig man som passerade utanför mötet sköts ihjäl och tre poliser skadades.
Enligt statsminister Helle Thorning-Schmidt ses beskjutningen som ett attentatsförsök mot Lars Vilks, som länge levt under hot för sina satirteckningar av profeten Muhammad.

Vid 1-tiden på natten öppnade en man eld mot poliser vid en synagoga på Krystalgade vid Nørrebro i centrala Köpenhamn. En ung judisk man som stod vakt utanför synagogan, där det pågick en bar mitzva-ceremoni, träffades i huvudet och avled av skadorna. Även två polisen skadades.
Terrorexperten Magnus Ranstorp påpekar att för TT att kulturcentret som Lars Vilks besökte – ett besök som annonserade på Internet och var öppet för allmänheten - inte skyddades av vakter.
- De kommer inte åt Jyllands Posten. De kommer inte åt Kurt Vestergaard. Men på det här kulturcentret var det återkommande arrangemang på samma plats. Polisen hade säkerhetskontroller och säkerhetstjänsten skyddade Vilks. Det fanns beväpnad personal där men de hade ingen utanför, säger han till TT.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se 

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...