Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Transpersoner anklagas för sexuella övergrepp i kvinnofängelse

En kvinnlig fånge uppges ha utsatts för sexuella trakasserier av en transperson, som är biologisk man, i ett kvinnofängelse i USA. Nu har kvinnan stämt fängelset.

Två andra kvinnor ska ha blivit gravida med transpersoner som suttit på samma anstalt.

Nyheter · Publicerad 12:00, 15 sep 2023

Den kvinnliga fången uppger att övergreppen ska ha skett i Edna Mahan Correctional Facility i delstaten New Jersey, vilket tidningen New York Post rapporterar om.

I sin stämningsansökan anklagar kvinnan bland annat fängelsets personal för att inte ha vidtagit åtgärder mot ”sexuellt aggressiva och trakasserande beteenden från transpersoner” som, enligt kvinnan, har ”fullt fungerande manlig anatomi”.

Enligt kvinnans stämningsansökan utsattes hon för sexuella övergrepp av transpersonen i september och oktober förra året. När kvinnan anmälde övergreppen till personal på fängelset ska hon i stället själv fått disciplinära repressalier, uppger hon.

Enligt advokaten James Wronko, som lämnat in stämningsansökan åt kvinnan, ska transpersoner ha huserat bland övriga intagna i områden där det inte fanns några övervakningskameror. Den misstänkta angriparen ska efter händelserna ha flyttats till ett fängelse för män.

I samma stämningsansökan står att läsa att två andra kvinnliga fångar på fängelset ska ha blivit gravida med transpersoner som suttit fängslade på samma anstalt.

Enligt Christian Post placeras fångar i delstaten efter sin köns­identitet som de själva uppger, i stället för efter biologiskt kön. Detta sedan en dom i en domstol där en biologisk man, som identifierade sig som transperson, stämt staten efter att han suttit i ett fängelse för män i 18 månader. New Jerseys fängelsemyndighet NJDOC beskrev då det uppdaterade regelverket som en positiv förändring för att ”försäkra hälsan, säkerheten och värdigheten” för transpersoner, intersexuella och icke-binära fångar. Liknande policyer finns i dag även i delstaterna Washington och Kalifornien.

Edna Mahan-fängelset har tidigare varit i blåsväder. I en separat anmälan uppger en annan kvinnlig fånge att hon tvingats till sexuella handlingar med en manlig vakt, och i juni 2021 beslutade New Jerseys guvernör Phil Murphy att fängelset skulle stängas efter att upprepade fall av sexuella och psykiska övergrepp anmälts på anstalten.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10