Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Träningstrend på kristen grund lärdes ut i Kungsporten

Att träning av både ande, kropp och själ är viktigt, det är grunden för träningskonceptet Totalfit, som på ett par år spridits över världen. I helgen hölls en instruktörsutbildning i Sverige, i Kungsporten i Huskvarna, och samlade deltagare från flera länder.

Nyheter · Publicerad 12:00, 9 feb 2019

Hälsa och fitness tar stor plats i dagens samhälle, men många fokuserar enbart på den fysiska träningen. Det menar Jay Adcock som ingår i det globala Totalfit-teamet när Världen idag möter honom under utbildningshelgen i Kungsporten.

– I Totalfit vill vi se hela människan. Vi tränar anden, kroppen och själen under ett och samma träningspass, förklarar han inlevelsefullt.

Adcock är amerikan men bor sedan fem år i Slovenien tillsammans med sin familj. Där har han drivit ett gym men sedan nyligen övergått till att jobba heltid med Totalfit. 

Jay Adcock är själv en av 20-talet personer från hela världen som tagit fram Totalfit, ett koncept som sedan lanseringsåret 2016 vuxit sig världsomfattande. 

– Sedan starten har 721 instruktörer utbildats i Totalfit runt om i världen och den här träningsformen utövas i dag i över 60 länder på sex kontinenter, berättar han. 

Än så länge är Kungsportskyrkans gym, Simson, i Huskvarna det enda i Sverige som har Totalfit. 

– Men många deltagare kommer från andra delar av Sverige och de är redan sugna på att ta med sig den här träningsformen tillbaka till sina sammanhang, säger Eric Lacabanne, anställd gympastor i Kungsportskyrkan och verksam på Simsons gym.

På Simson har man valt att ge de tränande ett bibelord/ bibelberättelse som följer med genom varje Totalfit-pass. Eric Lacabanne poängterar att Simsons vision är att förmedla hälsa till ande, själ och kropp, och för att uppnå full hälsa behöver man Jesus i sitt liv. 

– Vi tror att efter att människor har tränat så blir de också mer mottagliga för Ordet. Därför väljer vi att lägga den delen i slutet av våra pass. 

En annan av Totalfits grundare som var på plats i Kungsporten var Crystal Dunlap, även hon från USA. Hon berättar att hon bland annat lärt ut träningsformen på flickskolor i flyktingläger i Mellanöstern. För tillfället inreder hon sitt garage hemma i Texas till ett gym för att i framtiden kunna hålla Totalfit-pass där. 

Bland de 25 elever som deltog vid helgens utbildning fanns Tomaz Vidic från Slovenien. Han har själv tränat Totalfit regelbundet i drygt ett år under ledning av Jay Adcock.

– Jag har vuxit till både ande, själ och kropp och min förändring har varit märkbar, säger Vidic. 

Den slovenske mannen berättar att både bibelorden och den fysiska träningen har betytt mycket för hans utveckling och tränaren, Adcock, som sitter bredvid, nickar instämmande.

Bland deltagarna i helgens instruktörsutbildning fanns 15 svenskar.

– För mig är tro och träning viktiga delar av mitt liv och det känns kul att få kombinera dem i Totalfit. Att det andliga perspektivet tas med här känns väldigt bra, säger en av dem, Jonas Westlund från Örnsköldsvik.

Så fungerar Totalfit

Består av högintensiv funktionell träning där man använder allt från kroppsvikt till skivstänger och olika former av vikter. Nybörjare och erfarna kan träna i samma klass eftersom träningen anpassas efter varje individ.

Varje pass innehåller träning för ande, själ och kropp.

Finns i över 60 länder på sex kontinenter. 

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...