Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Bara under tisdagen förra veckan startades 20 bränder i södra Israel till följd av brandbombsballonger som skickats över gränsen från Gaza. Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Träd ska skydda mot bomber från Gaza

Israel planterar en mur av träd vid byar som ligger på gränsen till Gaza. Tanken är att träden, när de vuxit sig högre, ska fånga upp brandballonger som skickas från Gaza.

– Under planteringen är de anställda helt blottade för eld från Gaza, säger Gil Siaky, som ansvarar för planteringen.

Nyheter · Publicerad 20:00, 26 jun 2021

Utöver Hamas raketattacker mot Israel har terroristorganisationen under flera år skickat brandbomber, oftast fästa vid ballonger, från Gaza och in över södra Israel, där de orsakat svåra och omfattande bränder, med stora förluster för framför allt jordbruket som följd.

För att öka skyddet mot dessa brandbomber har Israel längs gränsen mot Gaza börjat plantera en mur av träd, som ska kunna fånga upp ballongerna innan de landar och antänder fält och skogar. I alla fall så småningom, när träden har hunnit växa till sig.

Hundratals träd planteras nu i Kisufim Forest i södra Israel, där Hamas ballonger har startat flera skogsbränder. Planteringen ska sedan fortsätta även i andra områden.

Det är Keren Kajemet Le'Israel, den judiska nationalfonden, som planterar träden, och ansvarig är Gil Siaky.

– Den naturliga gränsen av träd, planterade runt israeliska byar, kommer att ge invånarna bättre skydd från Hamas ballongterror och även berika naturen, säger Gil Siaky till Jerusalem Post.

– Direkt när vi såg brandballonger skickas upp från Gaza visste vi att vi var tvungna att göra något och komma på kreativa lösningar.

Gil Siaky uttrycker dock även oro för själva arbetsfasen:

– Under planteringen är de anställda helt blottade för eld från Gaza. Men uppdraget och hur viktigt det är står klart för oss, och det faktum att dessa planteringar kommer att rädda liv betyder att vi måste fortsätta.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10