Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Toppolitiker avgick efter ja till abortlag

Natten till fredag sa det irländska parlamentet – som väntat – ja till en uppluckring av abortlagen. Graviditeten får nu avbrytas om moderns liv är i fara eller om det finns risk för självmord.

Nyheter · Publicerad 09:14, 12 jul 2013

En ändring av abortlagstiftningen har i flera månader varit en het fråga på "den gröna ön" och splittrat, inte bara befolkningen, utan även premiärminister Enda Kennys parti, Fine Gael. Som Världen i dag tidigare har berättat, uteslöts bara häromdagen fyra partimedlemmar efter att ha vägrat att böja sig för partipiskan. Och i torsdags miste Kenny ett av sina absoluta toppnamn, då Europaminister Lucinda Creighton, avgick efter att också hon vägrat att gå på partilinjen. Creighton hade annars hoppats på att lagförslaget, i sista stund, skulle ändras eller mildras, sett ur abortmotståndsperspektiv, men så blev alltså inte fallet.

Lagändringen innebär alltså att abort blir tillåten om mammans liv är i fara, och den risken avgör en läkare i varje enskilt fall. Att en graviditet kan avbrytas under sådana omständigheter fastslogs i Högsta domstolen redan 1992, men det är först nu som lagen ändras.

Rätten till abort gäller också om det finns risk för självmord, men här får ingreppet ske först efter att tre läkare gjort en bedömning. Det är i synnerhet denna självmordsrisk som har varit föremål för den hetaste debatten eftersom pro life-anhängarna befarar att landet nu slagit in på en farlig väg som, på sikt, kommer att öppna för en än mer liberal abortsyn.

En stor skara människor vakade natten igenom utanför parlamentet i väntan på ett beslut, och enligt Sveriges radio var abortmotståndarna här i klar majoritet.

Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se

Ny "tv-skatt" kan drabba döda

Politik. Stark kritik mot riksdagsbeslut Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...