Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Toppolitiker avgick efter ja till abortlag

Natten till fredag sa det irländska parlamentet – som väntat – ja till en uppluckring av abortlagen. Graviditeten får nu avbrytas om moderns liv är i fara eller om det finns risk för självmord.

Nyheter · Publicerad 09:14, 12 jul 2013

En ändring av abortlagstiftningen har i flera månader varit en het fråga på "den gröna ön" och splittrat, inte bara befolkningen, utan även premiärminister Enda Kennys parti, Fine Gael. Som Världen i dag tidigare har berättat, uteslöts bara häromdagen fyra partimedlemmar efter att ha vägrat att böja sig för partipiskan. Och i torsdags miste Kenny ett av sina absoluta toppnamn, då Europaminister Lucinda Creighton, avgick efter att också hon vägrat att gå på partilinjen. Creighton hade annars hoppats på att lagförslaget, i sista stund, skulle ändras eller mildras, sett ur abortmotståndsperspektiv, men så blev alltså inte fallet.

Lagändringen innebär alltså att abort blir tillåten om mammans liv är i fara, och den risken avgör en läkare i varje enskilt fall. Att en graviditet kan avbrytas under sådana omständigheter fastslogs i Högsta domstolen redan 1992, men det är först nu som lagen ändras.

Rätten till abort gäller också om det finns risk för självmord, men här får ingreppet ske först efter att tre läkare gjort en bedömning. Det är i synnerhet denna självmordsrisk som har varit föremål för den hetaste debatten eftersom pro life-anhängarna befarar att landet nu slagit in på en farlig väg som, på sikt, kommer att öppna för en än mer liberal abortsyn.

En stor skara människor vakade natten igenom utanför parlamentet i väntan på ett beslut, och enligt Sveriges radio var abortmotståndarna här i klar majoritet.

Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier