Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Tonåringar upptäckte tusenårig guldskatt i Israel

En kruka med 1 100 år gamla guldmynt har hittats vid en utgrävning i centrala Israel.

Fyndet gjordes av några tonåringar som arbetar som volontärer vid en utgrävning inför ett planerat bygge av bostäder.

Nyheter · Publicerad 15:00, 26 aug 2020

De 425 mynten är av rent guld och var valuta i abbasidernas islamiska kalifat, som var en dominerande stormakt i Mellanöstern mellan 700- och 1200-talen.

De två tonåringar som fann mynten hjälpte till som sommarlovsvolontärer vid en utgrävning i mellersta Israel, organiserad av Israels myndighet med ansvar för fornlämningar (IAA).

– Det var helt otroligt. Jag grävde i marken och när jag tog bort jorden såg jag vad som såg ut som mycket tunna löv. När jag tittade efter såg jag att det var guldmynt. Det var verkligen spännande att hitta en så speciell och uråldrig skatt, berättar volontären Oz Cohen enligt CBN News.

Kärlet med mynten var säkrat med en spik så att det satt fast.

Då, på 900-talet, fanns både keramikugnar och vinpressar i området. De många mynten lär ha utgjort en smärre förmögenhet, enligt Robert Kool, myntexpert vid IAA.

– Med en sådan summa hade en person till exempel kunnat köpa ett lyxigt hus i ett av de bästa områdena i Fustat, den enorma och rika huvudstaden i Egypten på den tiden, säger han.

Skatten består av hela gulddinarer, men också – vilket är ovanligare – av 270 mindre guldstycken som använts som växelmynt. Ett av dessa är unikt på så sätt att det aldrig tidigare påträffats vid en utgrävning i Israel, förklarar Robert Kool.

Det handlar om ett guldstycke med en bild på den bysantinske kejsaren Theofilos (829–842 e Kr), präglat i kejsardömets huvudstad Konstantinopel. Fyndet visar att det fanns kopplingar, antingen genom krig eller handel, mellan de två rivaliserande stormakterna: det kristna bysans och det muslimska abbasidkalifatet, med huvudstad i Bagdad.

– Förhoppningsvis kommer studien av denna skatt att lära oss mer om en period som vi fortfarande vet väldigt lite om, säger Robert Kool.

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier