Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Tommy Dahlman.

Tommy Dahlman väcker åtal mot kristna bloggare

Predikanten och bloggaren Tommy Dahlman väcker enskilt åtal mot kristna bloggare som han menar har insinuerat osanningar om honom och andra på nätet.– Det är ju ändå mina bröder och systrar. Det känns lite surrealistiskt, säger han.

Nyheter · Publicerad 00:00, 26 sep 2012

Det handlar om kommentarer, dels på Tommy Dahlmans blogg på varldenidag.se, och dels på andra bloggar, som han menar insinuerar osanningar efter att han skrivit ett par bloggposter där han använt sig av begreppet "kverulerande kristna".
– Just det uttrycket har en del gått igång på. Man anklagar mig för att gå till frontalangrepp mot några som kallar sig "väktare". Jag hade ju aldrig hört talas om det, men tittade närmare på det och insåg att det inte finns någon organiserad grupp av "väktare", men att det handlar om en del bloggar.

Dessutom har han blivit beskylld för att skriva sina blogginlägg på beställning av andra, säger han.
– De hävdade att det var beställningsverk av Ulf Ekman. Inledningsvis sa de också att det var ledningen för Världen idag som stod bakom det jag skrev. Jag gick ut på de sajterna och bemötte deras påståenden och försökte hejda dem.
Dahlman ser en risk för att beskyllningarna kan komma att ses som sanningar av människor som inte känner honom.
– Insinuerar du en sak tillräckligt många gånger så blir det en sanning för omvärlden, säger han.

Sedan förra veckan har en advokat granskat de aktuella kommentarerana. För att gå vidare hade Dahlman två alternativ. Antingen polisanmäla upphovsmännen bakom kommentarerna för ärekränkning och hoppas att en åklagare väcker åtal, eller väcka ett enskilt åtal själv. Nu väljer han att göra det senare.
– Det mest tragiska är ju att det är kristna bloggsajter som kan skicka mejl med uppemot 20 bibelcitat. Jag har rört mig i den sekulära världen i 17 år och har fått tampats med det mesta. Men det är ju ändå mina bröder och systrar, vad är det jag är med om? Det är faktiskt lite surrealistiskt, säger han.

Det är med en "känsla av smärta" som Tommy Dahlman driver rättsprocessen. Men han känner ett ansvar att göra en tydlig markering när samtalet på nätet går överstyr. Han menar att det handlar om civilkurage.
– På samma sätt som man reagerar i den fysiska världen, så måste jag också reagera när man nästan tar livet av människor på nätet, säger han.

Han medger att hans reaktion kan bero på att han är ny i bloggosfären.
– Det är möjligt att jag är känslig för att jag är ny, men det är bäst att jag passar på innan jag blir för avtrubbad. Jag har fått väldigt stor uppslutning från människor som menar att det behövdes någon som sa ifrån för det goda samtalets skull.


ARASH ASADI

Nu är det dags för Guds rike att kontra med full kraft.

Ledarkrönika I slutet av februari, blev jag, min son och en god vän inbjudna av en annan god vän till Göteborg.... torsdag 4/6 00:20

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

De livlösa lemmarna var yttre tecken på en inre, djupare brustenhet.

Inför söndag Apg 4:5–12 Etthundratjugo längtande människor samlades för att be om helig Ande. Det var en osäker... torsdag 4/6 00:20