HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

”De människor vi betjänar behöver få mer än bara är våra goda tankar, de behöver få det som är av Gud”, predikade Pelle Hörnmark. Foto: Jonas Adolfsson

Tjänstegåvor förenades för Sveriges framtid

Att tillsammans ta ansvar för Sverige. Med den visionen slöt förkunnare från vitt skilda sammanhang upp vid helgens pastors- och evangelistdagar på Kristet Center i Örebro.– Det är nog lite nya tider, konstaterar en av talarna, Pingströrelsens ledare Pelle Hörnmark.

Nyheter · Publicerad 00:00, 30 sep 2014

"Vi är här för ett enda skäl – för Guds rikes genombrott i landet". Så löd några ord i den bön som konferensens värdpastor Per-Åke Eliasson bad på fredagsmorgonen.
Och känslan var smått historisk när pingströrelsens ledare, Pelle Hörnmark, ett ögonblick senare klev fram för att tala.
– Vi ledare har ett otroligt ansvar för vad vi säger och gör, sa Hörnmark och talade om vikten av integritet och äkthet.
Att vara öppen för synpunkter och att släppa människor nära inpå livet, det är A och O för att en ledare ska kunna bevara sundhet, menade han.
Hörnmark delade bland annat erfarenheter från sitt eget steg från församlingsföreståndare till att bli ledare för hela Pingst i Sverige.
– Ju mer inflytande du får, desto fler ja-sägare får du och desto fler drar sig för att säga sanningen till dig, menade han varnande.

Pingstledaren påminde sina predikande kollegor om självklara saker, som bibelläsning, bön och fasta. Han berättade också om tillfällen då han själv slarvat med detta, och hur det påverkat hans tjänst negativt.
– De människor vi betjänar behöver få mer än bara våra goda tankar, de behöver få det som är av Gud, framhöll Pelle Hörnmark och möttes av åhörarnas bifall.
Daniel Alm, föreståndare för Pingstförsamlingen i Västerås, lyfte fram församlingen i Antiokia som en mönsterbild. Här fanns exempelvis alla fem tjänstegåvor verksamma, här fanns också en stor generositet, menade Alm.
– Vi behöver ha Antiokiaförsamlingar idag, betonade han, sådana som har hjärta för det Herren gör och inte bara lyfter sin egen flagga och enbart samlar in pengar till sina egna projekt.

En stund senare var det dags för Stefan Salmonsson, riksevangelist och tidigare pastor inom Livets ord att tala. Han tog upp problemet med personer som vandrat med Gud, och som kanske även stått i tjänst, men som har vikit av. Han liknade dem vid Petrus som – uppgiven efter Jesu död – gick tillbaka till sitt gamla liv med orden: "Jag går och fiskar". Men Salmonsson påpekade att Jesus sökte upp Petrus på nytt.
– På samma sätt ska Jesus söka upp många människor i Sverige som "gått och fiskat", menade Salmonsson varefter människor betjänades i förbön.

På eftermiddagen talade Curt Johansson från Trosgnistans Mission. Han inledde med att uppmärksamma en nytillkommen deltagare i konferensen, förkunnaren Donald Bergagård. Han berättade hur Bergagård predikat i det möte på Maranata där Curt Johansson blev frälst 1970. Sedan Bergagård hedrats med en applåd levererade Curt Johansson sitt budskap:
– Gud har i alla tider sökt platser där han kan uppenbara sin härlighet, sa han och nämnde Jerusalems tempel som exempel.
– Tänk om vi i Sverige fick bygga församlingar som inte är platser för föreningsverksamhet och mänskliga rådslag, utan platser där Gud får uppenbara sin härlighet. Men då måste vi träda inför Guds ansikte och bygga efter Guds plan – med alla fem tjänstegåvorna.
Han pekade på det kapital som finns inom exempelvis Pingströrelsen med 80 000 medlemmar.
– Men detta är ett delvis bundet kapital. Frågan är hur detta kapital ska förlösas? Jo, genom de fem tjänstegåvorna, fastslog Johansson.

Bland konferensens talare fanns också Pär Alfredsson, riksevangelist i Svenska Missionskyrkan, Andreas Nielsen, pastor i Hillsong och Ingemar Helmner, evangelist med koppling till bland annat pingströrelsen och Svenska Alliansmissionen.
Konferensens bredd och inriktning gladde bland annat pingstledare Pelle Hörnmark.
– Det är nog lite nya tider, menade han i en pratstund med Världen idag. Det finns en slags förväntan runt om i Sverige som inte följer samfundsstrukturer. Detta är roligt och spännande, säger han.

Pelle Hörnmark välkomnade konferensens fokus på de fem tjänstegåvorna, bland annat på evangelistens tjänst.
– Många församlingar i dag söker vägar att kommunicera evangeliet. Men det är viktigt att också hålla fram själva evangelisttjänsten – med betoning på omvändelse och genombrott.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...