Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

I TV4:s avsnitt av ”Så mycket bättre” 12 november fanns 50 svordomar. Foto: TV4

Tittare: ”Jag stänger av när de svär mycket”

För 30 år sedan kunde man titta på ett underhållningsprogram utan att höra en enda svordom. I dag kan ett enda tv-program innehålla 50 svordomar. Inte heller barnprogram är förskonade från de fula orden. – Jag tycker att det är fruktansvärt, säger en tittare som stänger av ljudet när det blir alltför mycket svordomar.

Nyheter · Publicerad 00:01, 24 nov 2016

Sätter man på tv:n är det i dag svårt att undvika att höra svordomar. De används vid ilska, de används vid glädje och de tycks stoppas in som förstärkningsord i var och varannan mening.

Ett program som det svärs mycket i är TV4:s ”Så mycket bättre”. I avsnittet som visades den 12 november förkom det 50 svordomar, och då var inte andra fula ord eller missbrukande av Guds namn inräknade.

Det kan jämföras med ett underhållningsprogram år 1982: I det avsnitt av "Gäster med gester" som Världen idag tittade på förekom inte en enda svordom.

På TV4 har finns det inte någon policy mot svordomar, meddelar Catherina Barnard som är pressansvarig för "Så mycket bättre".

– ”Så mycket bättre” sänds på kvällstid och det är inte vårt jobb att redigera de deltagande artisternas sätt att uttrycka sig på, men det är så klart tråkigt om tittare blir illa berörda, säger hon.

Inte heller barn­program är i dag fria från svordomar. Ett program som det svärs i är SVT:s Barnkanalens ”Stjärn­hopp­ningen” där olika kändisar ska lära sig att rida. I det 30 minuter långa avsnitt som sändes den 13 november förekom 17 svordomar, och då har inte missbrukande av Guds namn tagits med.

Även Barnkanalens program ”Familjen Rysberg”, som handlar om en vampyrfamilj, innehåller ofta svordomar. Där är det tonårsdottern Vampyrella som brukar svära. I det 20 minuter långa avsnitt som sändes den 18 november förekom fem svordomar.

SVT har inget förbud svordomar, men man har en policy som innebär att medarbetarna ska vara återhållsamma med svordomar. Denna policy gäller endast de anställda. Språkbruket hos gäster kan man inte bestämma över, menar man.

På SVT:s tittarservice-forum finns det personer som ifrågasätter att kanalen låter barnprogram innehålla svordomar.

”Svordomar bör inte förekomma i barnprogram, speciellt som att detta är public service. Satt och såg Familjen Rysberg med mina barn och då yttrar dottern i programmet vid flera tillfällen svordomar. Mycket dåligt!” skriver en pappa.

SVT svarar enligt följande:

”Familjen Rysberg är en överdriven och uppskruvad komediserie och i den kontexten tillåter vi en del svordomar som vi inte hade haft med om till exempel en programledare pratar. Dottern Vampyrella säger ”shit” och ”så jäla pinsam” ganska frekvent eftersom hon är en schablon av en tonårstjej. Vi tror att barnen som tittar kan förstå att det
inte är så man pratar ”på riktigt”.

Psykologen Alf B Svensson tror dock inte att barn kan skilja på när en karaktär pratar på ett visst sätt ”på riktigt”.

– Nej, det tror jag inte att de kan göra. Hör barn att vuxna svär i tv så tänker de att de själva också kan göra det, säger han.

Det är dock inte bara svordomarna i barnprogrammen som upprör. En kristen tittare som tar illa vid sig av svordomar är Eva Andersson.

– Jag tycker att det är fruktansvärt när de svär i tv, säger hon.

Vad gör du när du hör svordomar i ett tv-program?

– Då stänger jag av. Jag kan inte titta på det.

Eva Andersson tar just TV4:s underhållningsprogram ”Så mycket bättre” som exempel.

– I det programmet brukar jag stänga av ljudet när de pratar. Jag vill höra musiken, men jag vill inte höra allt tjafs och alla svordomar som är mellan låtarna.

Hon tycker att missbrukade av Guds namn är minst lika illa som svordomar.

– Gud har ju gett oss ett bud att vi inte ska missbruka hans namn, säger hon.

Varför ogillar du svordomar i tv?

– För att svärande är att åkalla den onde. När svordomarna kommer genom tv-rutan så sprids den onda makten in i varje hem, varje familj, varje atmosfär, säger hon.

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...