Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

I år medverkar, från vänster: journalisten och EU-kandidaten Lars Adaktusson, kommunalrådet och EU-kandidaten Ebba Busch Thor, poeten och debattören Marcus Birro, EU-parlamentariker Alf Svensson samt chefredaktör för tidningen NEO Paulina Neuding. Foto: TT

Tionde året för familjens dag på arbetardagen

Kristdemokraterna bjuder för tionde året i rad in till en familjemanifestation i centrala Uppsala den 1 maj. Talar gör bland andra partiets förstekandidat till Europaparlamentet, Lars Adaktusson, och riksdagsledamot Mikael Oscarsson, som står som värd för evenemanget.

Nyheter · Publicerad 00:00, 28 apr 2014

– Bakgrunden till att vi började fira den 1 maj som familjedag var dels att vi inte ville ge vänstern monopol på utrymme denna dag, och dels att vi ville lyta fram det vi åstadkommit på familjeområdet, säger Mikael Oscarsson, och nämner särskilt det vårdnadsbidrag som enligt KD står som ett erbjudande för hälften av landets föräldrar.
Dagens bidragssumma på 3 000 kronor i månaden, menar KD, är dock alldeles för låg för att vara ett verkligt alternativ för dem som vill vara hemma med sina barn lite längre än vad föräldraförsäkringen tillåter. Därför föreslår Kristdemokraterna att bidraget fördubblas, till 6 000 kronor, och döps om till barnomsorgspeng.
– Det är den summa man får per barn i dag om man har föräldrakooperativ, och det tycker vi ska gälla även den som väljer att vara hemma själv med barnen, säger Mikael Oscarsson, och påpekar att en heltidsplats i förskolan kostar kommunen uppemot 14 000 kronor i dag.
– Skulle man då få åtminstone halva den summan, då närmar vi oss ett vettigt alternativ.
Frågan är dock om det går att få tanken förankrad bland de andra allianspartierna, där hittills bara enskilda ledamöter varit positiva, enligt Mikael Oscarsson.

Han tycker det är problematiskt att föräldrar upplever en press att lämna barnet på förskolan redan vid ett års ålder, även de har praktiska möjligheter att vara hemma lite längre.
– Man glömmer lätt att det finns många barn som inte orkar med en tidig dagisdebut, utan behöver vara hemma mer för att knyta an ordentligt. Därför är det viktigt att inte ha ett system för alla utan ge en viss valfrihet.

Många barn har en mycket lång "arbetsdag" på förskolan, och i en del fall händer det att även helt lediga föräldrar lämnar barnet på förskolan. I Botkyrka kommun ansåg man sig nyligen tvungen att införa en regel som ger barn till föräldralediga eller arbetslösa rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under sommaren, liksom att förbjuda semesterlediga föräldrar från att ha barnen på förskolan.
I frågan om uttag av föräldraförsäkringen är KD numera kärringen mot strömmen, sedan även Moderaterna anslutit sig till tanken på fler månader vikta åt papporna.
– När vi vill lägga valet på föräldrarna och ta bort kvoteringen, så vill Folkpartiet, finansminister Anders Borg (M) och andra fördubbla kvoteringen från två till fyra månader. Anders Borg säger att han ser en potential för ökad samhällsproduktion om kvinnor skulle jobba lika mycket som män, vilket reducerar det hela till en rent ekonomisk fråga, säger Mikael Oscarsson.

En Temoundersökning för två år sedan visade att 8 av 10 svenskar anser att familjen själv ska kunna besluta om fördelningen av föräldradagarna.
– Redan i dag tar papporna ut närmare 30 procent av de SGI-baserade dagarna i föräldraförsäkringen. Men i vissa familjer är papporna småföretagare och kan inte ta ut mer dagar, vilket skulle göra barnen till förlorare vid en kvotering. Den här tanken att vi måste skriva folk på näsan hur de ska göra är en förlegad syn, när vi snarare ska förstärka föräldrarollen och föräldrarnas tro på sig själva.

Mikael Oscarsson hoppas på en stor uppslutning den 1 maj. Partiets ungdomsförbund KDU har valt att förlägga sitt riksmöte till Uppsala den dagen, vilket kommer att höja deltagande. Nytt för i år är att en kortege av motorcyklar leder tåget, med MC-prästen Mikael Bedrup i spetsen. Dessutom blir det blåsorkester och tårta bakad för 1 200 personer.
– Det vore kul om vårt familjetåg återigen kunde vara det längsta i stan, och övertrumfa Socialdemokraterna och Västerpartiet. Så jag uppmanar alla att komma hit och låta trädgårdsarbetet vänta några timmar, säger han.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    När traditioner och demokratiska värden kolliderar

    Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier