Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Tidpunkt för vaccin-besked kritiseras

I måndags meddelade läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech att de utvecklat ett vaccin med lovande resultat.

USA:s president Donald Trump anklagar nu Pfizer för att av politiska skäl ha väntat med nyheten till efter valet.

Nyheter · Publicerad 15:03, 11 nov 2020

Ett vaccin som utvecklas gemensamt av Pfizer och Biontech var 90 procent effektivt för att förebygga covid-19 i pågående fas 3-studier, meddelade företagen. Skydd hos patienter utvecklades sju dagar efter den andra av två doser och 28 dagar efter den första, enligt det preliminära resultatet.

”Vi är ett viktigt steg närmare att förse människor världen över med ett välbehövligt genombrott i hjälpen att få ett slut på den här globala hälsokrisen” skriver Pfizer-chefen Albert Bourla.

Donald Trump är kritisk till att resultatet presenterades efter presidentvalet.

”Som jag länge har sagt har Pfizer och andra velat presentera ett vaccin först efter valet, eftersom de inte vågat göra det före”, skriver presidenten på Twitter.

Trump påstår att nyheten inte släppts tidigare eftersom Demokraterna och det amerikanska läkemedelsverket FDA inte velat att han skulle få en ”vaccin-seger” före valet.

Pfizers vd Albert Bourla avfärdar alla sådana misstankar. I en intervju med CNN säger han att företaget fick fram tillräckligt med testresultat i söndags, det vill säga flera dagar efter valet den 3 november.

Beskedet om vaccinen genererar samtidigt annan kritik. Att företagen nöjer sig med att vaccinet ska förhindra mild sjukdom gör att det är oklart hur väl vaccinet kommer att fungera på personer med allvarlig sjukdom. Testpersoner har endast behövt ha milda symptom för att kunna delta i studien.

Att de allra flesta som smittats av covid-19 endast drabbas av mild sjukdom är alltså ett problem när det gäller vaccinframställning.

Därutöver kommer man inte få reda på hur effektiva vaccinerna är bland äldre människor, som löper störst risk att råka illa ut, eftersom en majoritet av studiedeltagarna utgörs av friska vuxna.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Första Barbie-dockan med Downs syndrom har lanserats

Docklansering. För en tid sedan lanserade leksakstillverkaren Mattel historiens första Barbie-docka med... måndag 5/6 15:00

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00