Världen idag har tidigare skrivit om ärendet där Migrationsverket 2015 beslutade, med stöd av Dublinförordningen, att kvinnan och hennes barn skulle överföras till det land där hon varit utsatt för människohandel.
– Vi överklagade Migrationsverkets beslut att överföra mamman och hennes två små barn till det land där hon utsatts för människohandel och i december 2015 vann vi ärendet i Migrationsdomstolen. I den unika domen gjorde domstolen undantag från Dublinförordningen på humanitära grunder och återförvisade ärendet till Migrationsverket, säger Ruth Nordström, chefsjurist vid SHRL, i ett pressmeddelande.
Sedan 2015 har man väntat på ett beslut från Migrationsverket, som alltså nu beslutat att kvinnan och hennes två barn får stanna i Sverige.
– Detta innebär en enorm lättnad för mamman, som tidigare levt under ständiga hot från människohandlarna som utsatt henne för allvarliga övergrepp, säger Ruth Nordström.
– Det här målet är principiellt viktigt, eftersom det ställer frågan på sin spets. Kan det vara stötande ur ett humanitärt perspektiv att överföra ett offer för sextrafficking till det land där personen riskerar att utsättas och säljas som slav igen? Vi ansåg det, och nu har både Migrationsdomstolen och Migrationsverket bekräftat detta, säger Rebecca Ahlstrand vid SHRL.
Organisationen riktar ett stort tack till Noomi, ett skyddat boende som tar emot kvinnor som utsatts för människohandel, andra organisationer, samt psykoterapeut och läkare som engagerat sig i fallet.
– Vi känner en stor tacksamhet till alla som stöttat familjen och bidragit till att de nu får det skydd de behöver i Sverige, säger Ruth Nordström.