Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Tidigare fånge i Nordkorea gästar Örebrokonferens

”Inga kända talare”, så lanserar Open doors Sverigekontor sitt 10-årsjubileum som är utformat som en konferens om förföljda kristna. Bland de medverkande finns Hea Woo som suttit i fångläger i Nordkorea och Helen som har suttit inspärrad i en container i Eritrea. – Vi vill lyfta fram dem som lider för sin tro, säger generalsekreteraren Peter Paulsson.

Nyheter · Publicerad 12:30, 2 aug 2018

I år har organisationen Open doors funnits i Sverige i tio år. Det uppmärksammas med en konferens i Conventum i Örebro den 15 september. Bland talarna finns representanter från den förföljda kyrkan.

– Vi vill inte sätta fokus på oss själva. Det är inget märkvärdigt att vi har funnits i tio år. Men det finns massor av människor som lider för sin kristna tro i sin vardag. Vi vill ta tillfället i akt att lyfta fram dem, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open doors Sverige.

Konferensen lanseras med orden ”Inga kända talare”, vilket syftar på representanterna från den förföljda kyrkan. Bland dem som kommer att tala finns Hea Woo som suttit fängslad i ett av Nordkoreas fruktade arbetsläger, Helen som varit inspärrad i en metallcontainer i Eritreas öken i över två år och Makhset som är ledare för en kristen husförsamling i Uzbekistan och blev anklagad för något som skulle ge honom 15–20 års fängelse.

Ett lite mer känt namn bland talarna är Tom Doyle, missionären som bland annat skrivit böckerna ”Är du kristen ska du dö” och ”Syner och drömmar”.

Varför är det viktigt att lyfta fram de förföljda kristna?

– För att vi som kristna är en kropp, och lider en lem så lider hela kroppen, som det står i Bibeln. Vi gör det här i omsorg om våra trossyskon, säger Peter Paulsson.

Han berättar att många kristna i Sverige inte är medvetna om situationen för kristna i andra delar av världen.

– När vi besöker församlingar för att tala om den förföljda kyrkan så kan vi se människors förvandling, från att vara helt blasé till att sitta och gråta. Att höra om sina trossyskon gör att man börjar förstå att vi hänger ihop och att man behöver ta ansvar.

Peter Paulsson berättar att omkring 210 miljoner kristna lider av ”extrem” eller ”mycket allvarlig” förföljelse i dag. Och då är inte de som lider av ”mindre allvarlig” förföljelse inräknade.

– Det blir bara värre och värre, säger han.

Han betonar dock att syftet med konferensen inte är att vi bara ska tänka ”stackars förföljda kristna”.

– Vi pratar också om vad Gud gör mitt i detta. För oss som bor i Sverige kan det bli många lärdomar om uthållighet, trofasthet och Guds trofasthet.

En utmaning är, enligt Paulsson, att överbrygga den stora klyfta som finns mellan förföljda kristna och kristna svenskar.

– Vi lever i en väldigt skyddad del av världen. Vi behöver utmanas i vår tro så att vi tar den på större allvar, säger han.

Han hoppas att många församlingar ska komma till konferensen, som är gratis och inte kräver anmälan. Conventum rymmer omkring 1 500 personer och tiden är satt till 10.30–20.00 för att möjliggöra för människor med viss restid att komma.

Peter Paulsson gläds över Open doors tid i Sverige. 

– Det har varit tio väldigt inspirerande år. Vårt budskap har fått stort genomslag och vi är i dag tio personer som jobbar på kontoret. Men nu blickar vi framåt. Det här är bara början. Vi är övertygade om att Open doors behövs i Sverige och att Gud vill fortsätta använda oss.

Omkring 210 miljoner kristna lider av ”extrem” eller ”mycket allvarlig” förföljelse i dag. Och då är inte de som lider av ”mindre allvarlig” förföljelse inräknade.

Lilla Aktuellt väjde för svåra frågor om könsbyte bland barn

Könsdysfori. Att bli pojke var helt rätt för tioåriga Minea, som numera heter Max. Det berättade förra veckans ”Lilla Aktuellt”, SVT:s nyhetsprogram som vänder...

SKR: ”Migrationsverket måste respektera konvertitens tro”

Konvertiter. Migrationsverkets bedömning av konvertiter har systematiska brister, och måste ta större hänsyn till hotbild och levd tro. Det skriver Sveriges...

100 år av demokrati finner oss i politisk kris

Ledare 100 dagar utan regering I måndags firade demokratin 100 år i Sverige – ett faktum värt att fira! Den 17 december 1918 fattade riksdagen beslutet om ”allmän och lika...

Olof Edsinger i DN: Låt inte 15-åringar byta kön

Könsdysfori. Regeringen måste dra tillbaka det lagförslag som skulle göra det möjligt för 15-åringar att göra ett kirurgiskt könsbyte utan föräldrarnas...

Asia Bibi är kvar i sitt gömställe

Pakistan. Det är fortfarande oklart när Asia Bibi, den kristna kvinna som den 30 oktober frikändes från en dödsdom för hädelse, ska kunna lämna sitt gömställe...