Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Skolböcker om sexualitet ska klassifieras i Texas. Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Texas stoppar skolböcker med sexuellt innehåll

Böcker med ”sexuellt explicit” material ska förbjudas från skolbibliotek i Texas, enligt en ny lag som har godkänts i delstatens senat.

– [Sådant material] hör inte hemma framför ögonen på barn, säger senatorn Angela Paxton

Nyheter · Publicerad 11:00, 30 maj 2023

Opassande innehåll ska hållas borta från barn. Det anser parlamentsledamöter i Texas som klubbat igenom en ny lag där böcker ska plockas bort från skolbibliotekens hyllor om de bedöms innehålla ”sexuellt explicit” material.

Enligt lagen handlar det om innehåll som beskrivningar, ljud eller illustrationer av sexuellt beteende som inte är relevant för den obligatoriska läroplanen. Efter att delstatsstyrets två kamrar godkänt lagförslaget ska det nu bara skrivas under av guvernör Greg Abbott för att sättas i verket.

– Det vi pratar om är sexuellt explicit material som inte hör hemma framför ögonen på barn, säger den republikanska senatorn Angela Paxton.

– De borde inte hitta det i sitt skolbibliotek.

Hon har tidigare tillsammans med andra parlamentsledamöter undersökt användningen av böcker om ras, könsidentitet och sexuell läggning i skolorna. Utredningen omfattade en lista på över 800 böcker.

Enligt den nya lagen ska bokförsäljare som säljer till skolor börja klassificera böcker baserat på skildringar av eller referenser till sex. En bok kommer att markeras som ”sexuellt explicit” om materialet bedöms vara stötande och inte ingår i den obligatoriska läroplanen. Om så sker ska den tas bort från skolans bokhyllor.

Kritiker anser att de nya bedömningsstandarderna i Texas är alltför vaga, vilket befaras kunna leda till att även böcker som inte är opassande plockas bort.

Försäljarnas omdömen ska kontrolleras av statliga tjänstemän som kan begära att omdömen ändras.

Den nya lagen är den senaste i en rad förbud som har klubbats igenom i republikanskt styrda delstater. På flera håll har böcker med bland annat hbtq-teman och sexualundervisning redan stoppats.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00