Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Gångtrafikanter och poliser vid platsen för terrordådet i Melbourne torsdagen den 21 december. Foto: Kaitlyn Offer

Terrordåd i Melbourne orsakade stor panik

19 människor skadades när en bil körde ned fotgängare i centrala Melbourne i rusningstid, i vad polisen beskriver som en avsiktlig attack. Föraren, en av de skadade, och ytterligare en person har gripits. – Det var ren förödelse, säger vittnet Cameron Von Borstel till TT.

Nyheter · Publicerad 16:57, 21 dec 2017

Klockan var omkring 16.40 lokal tid när en vit stadsjeep mitt i rusningstid plötsligt körde in i den av fotgängare tätt trafikerade korsningen mellan Flinders och Elizabeth Street i centrala Melbourne.

Ett ögonvittne, Jim, säger till ABC att han såg bilen köra i hög hastighet, omkring 80 kilometer i timmen.

– Det enda som saktade ner honom var när han körde på fotgängare, säger han, och tillägger att det var mycket folk på platsen.

– Allt du kunde höra var ljudet av påkörningarna och skriken.

Cameron Von Borstel skulle äta middag med en vän och var omkring 20 meter från platsen när han hörde skrikande bromsar och en smäll.

– Jag trodde först att en bil måste ha kört på en spårvagn, säger han till TT.

Han rörde sig mot platsen för att se vad som hänt.

– Så fort jag vände mig om såg jag säkert hundra personer som stod och grät eller sprang från korsningen. Det var intensivt. Jag gick dit och tittade och såg många personer ligga på marken. Två—tre personer rörde sig inte alls medan andra hjälptes upp. Många var uppskakade. Det var ren förödelse.

Bland offren finns ett litet barn som förts till sjukhus med allvarliga huvudskador, skriver flera medier. Sammanlagt har 19 människor inklusive föraren förts till sjukhus för vård, uppger polisen. För fyra personer är tillståndet kritiskt.

Föraren är australisk medborgare och känd av myndigheterna sedan tidigare, uppger polisen vid en presskonferens. Han ska tidigare ha haft psykiska problem.

– Föraren greps av en civilpolis på plats, säger polischefen Shane Patton.

En person som filmade händelsen har också gripits. Han bar en ryggsäck med knivar i. Polisen bedömer inte att det finns någon förhöjd risk för ytterligare attacker, och ser inga kopplingar till terrororganisationer.

Personer som såg händelsen vittnar om att människor flög åt alla håll när bilen körde in bland fotgängarna.

– Det fanns inget mitt emellan, folk antingen grät eller var tysta. En del som var direkt inblandade var väldigt uppskakade, de pratade inte. De var vrak. Eller så var folk helt tysta och försökte antingen hjälpa till eller hålla sig ur vägen.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...