Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Teologisk högskola lyfter abortfrågan med temadag

En temadag om abort arrangeras av Skandinavisk teologisk högskola i Uppsala på tisdag. Kristna behöver ta ställning i frågan, menar rektorn Anders Gerdmar. – Församlingen har inte bara ett uppdrag att vinna människor utan också att stå upp för sanningen, säger han.

Nyheter · Publicerad 06:00, 28 feb 2020

”När börjar livet?” Det är rubriken på en temadag om abort som Skandinavisk teologisk högskola (STH) arrangerar i Uppsala pingstkyrka på tisdag.

En av talarna är Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

– Maria Ludvigsson är en väldigt skarp person som vågat resa de här frågorna i den allmänna debatten. Hon har bland annat skrivit om feticid, det vill säga giftinjektioner som dödar barnet i mammans mage, säger Anders Gerd­mar, rektor och lärare på STH.

Ludvigsson deltar i ett panelsamtal med resten av talarna – statsvetarna Torbjörn Aronson och Stefan Swärd, medicinaren Anitha Risberg, idéhistorikern Per Landgren och före detta Europaparlamentarikern Lennart Sacrédeus.

Temadagen riktar sig till både allmänhet, mediafolk och församlingsledare. Församlingen har inte bara ett uppdrag att vinna människor utan också att stå upp för sanningen, menar Anders Gerdmar.

– Vad församlingen gör påverkar vad som händer i landet. Aborterna är ett oerhört problem. Statistiskt sett aborteras 100 barn om dagen i Sverige och vi kristna måste ta ställning.

En av anledningarna till att det är så tyst om det här i kyrkorna tror Anders Gerdmar är att det behövs mer kunskap, och det vill STH bidra med genom temadagen.

– Vi angriper frågan på ett vetenskapligt sätt och resonerar kring de filosofiska frågorna. Varje beslut om när livet börjar eller slutar bygger på ideologier och tankemönster. Den inflytelserika filosofen Peter Singer menar till exempel att man kan abortera redan födda, så kallad postnatal abort. Han säger att det nyfödda barnet inte har något medvetande än och att det därför inte är en person.

Enligt Gerdmar påverkar sådana idéer så småningom politiken.

– Vi vet att det filosofer säger i dag kan slå igenom om 20 år om det får stå oemotsagt, säger han.

Han tycker inte att en teologisk högskola ska undvika känsliga frågor.

– Vår uppgift som högskola är att vrida och vända på tankemodeller och bedriva en annan typ av kritik än vad som kan göras från predikstolen.

Vår uppgift som högskola är att vrida och vända på tankemodeller och bedriva en annan typ av kritik än vad som kan göras från predikstolen.

Nya möjligheter för kyrkan i coronatider

Ledare En av många följder av coronaepidemin har med de lokala församlingarnas förutsättningar att fira... lördag 28/3 00:00

Rysk ledarkupp ett varnande exempel

Ledare Mitt under pågående coronakris sker dramatiska politiska förändringar av närmast statskuppliknande... torsdag 26/3 00:00

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de... fredag 27/3 11:20

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen... lördag 28/3 00:00

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen...

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de...