Lagförslaget innebär att två tredjedelars majoritet kommer att krävas om Israels parlament, i samband med ett eventuellt framtida fredsavtal, röstar om att lämna över delar av Jerusalem till palestinskt styre. Shuli Moalem-Refaeli, parlamentsledamot för det bosättarvänliga regeringspartiet Bayit Yehudi och den som lade fram förslaget, skriver på Facebook att det "befäster Jerusalems enhetliga status, värnar dess framtid och skyddar invånarnas säkerhet".
Det aktuella lagförslaget presenteras vid en tidpunkt då oenigheten kring östra Jerusalem är större än på länge. Efter att ha stängts i kölvattnet av fredagens attack – då två israeliska poliser sköts till döds av tre israeliska araber – har de muslimska helgedomarna på Tempelberget öppnats igen. Men besökare måste passera genom metalldetektorer och även övervakningskameror ska placeras ut, enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Detta har väckt reaktioner bland muslimer. Företrädare för Waqf, den stiftelse som sköter helgedomarna, valde i protest att hålla lunchbönen utanför Lejonporten, en av områdets ingångar.
– Vi vägrar att gå igenom metalldetektorer, sade Omar Kiswani, föreståndare för al-Aqsa.
Muslimska ledare manar nu världens muslimer att bojkotta tempelområdet i Jerusalem, även känt som Haram al-Sharif. Bland dem som uppmanar till bojkott finns Jerusalems waqf, den institution i staden som överser och sköter om de heliga muslimska platserna. Uppe på berget ligger Klippdomen och al-Aqsamoskén, som räknas som den tredje heligaste platsen i islam vid sidan av Mecka och Medina i Saudiarabien. På denna plats stod också, långt tidigare, också de judiska templen och alldeles invid berget står Klagomuren, som är en helig plats för judar.
Östra Jerusalem är annekterat av Israel och landet motiverar de nya säkerhetsåtgärderna med risken för terrordåd.
Det var i fredags som de tre israeliska araberna öppnade eld mot israeliska poliser i den gamla stadskärnan. Angriparna flydde till Tempelberget, där de sköts ihjäl av säkerhetsstyrkor.