SVT:s underhållningsprogram ”Bäst i test” har blivit ett populärt fredagsnöje bland barnfamiljer. Men efter fredagens avsnitt har många föräldrar vänt sig emot programmet, som innehöll ett test där deltagarna fick poäng varje gång de svor. Detta var något de inte visste om från början, men skulle lista ut under tävlingens gång.
När de tävlande lyckats med uppgiften säger programledaren David Sundin: ”Strålande! Bra jobbat!”
Lågstadieläraren Linda Eklånge är en av de som har reagerat. Hon tittade på fredagens ”Bäst i test” tillsammans med sina barn, som är fyra och sex år.
– Jag blev helt ställd. Det framställdes som att det är roligt att svära, säger hon till Världen idag.
Att man vänder sig till hela familjen framgår i början av avsnittet, där programledaren Babben Larsson säger att programmet ”lyckas bänka hela familjen framför tv:n”.
– Jag tänkte ”vad bra”, men när jag förstod att ett av testen gick ut på att svära så mycket som möjligt visste jag inte vad jag skulle säga till mina barn. Det är helt fel med ett så grovt språk i ett familjeprogram.
I sin yrkesroll som lärare försöker Linda Eklånge förklara vad svordomarna står för och då vill barnen oftast inte använda dem, säger hon.
Nu har hon mejlat till SVT och frågat hur de kan motivera en sådan lek, men fått till svar att det inte är SVT:s uppgift att förklara och sätta gränser kring användandet av svordomar, utan föräldrarnas.
Linda Eklånge har också skrivit ett inlägg på Facebook och fått 16 kommentarer som uttryckligen vänder sig emot programmet.
– Det var många som verkligen upplevde det som opassande, även vuxna utan barn, konstaterar hon.
Världen idag kontaktar projektledaren för programserien, Anders G Carlsson på SVT Nöje, som via mejl förklarar varför man valde att ta med den aktuella tävlingen:
– Panelmedlemmarna blev mer och mer frustrerade och människor har en tendens att haspla ur sig svordomar när frustrationen kommer krypande. Att det är deras frustration som ger poäng tar tid för dem att inse och det finns en oerhörd komik i att se hur de inte förstår detta. Därför valde vi att ha med detta test, skriver han.
Det är dock bara svordomarna som ger poäng, inga andra uttryck för frustration.
SVT skriver själva på sin hemsida att deras svordomspolicy omfattar medarbetare, som programledare och journalister, och att de ska vara ”återhållsamma”.
”Språkbruket hos gäster kan vi inte påverka.”
Hur motiverar ni fredagens inslag, där programledarna faktiskt uttryckligen uppmuntrade deltagarna att svära och belönade dem när de gjorde det?
– Min bedömning är att testet inte är skadligt eller att det skulle uppmuntra till att använda mer svordomar. Det är så uppenbart att det är ren och skär humor. Dessutom känns ett språkbruk med svordomar mindre laddat nu än förr. Jag vill poängtera att jag inte på något sätt tycker att det är något att uppmuntra men jag kan konstatera att så nog är fallet.
Vad vill ni säga till de föräldrar som blev illa berörda av inslaget?
– Om några av våra tittare blivit illa berörda så är det tråkigt. Det är naturligtvis inte grundtanken med våra tester. Jag hoppas dock att de vill fortsätta följa programserien ändå. Jag hoppas att de underbara personer som medverkar i programmet låter oss förstå att allt är i högsta grad på skoj. Lite busigt, men på skoj.
Angående språkvård skriver SVT på sin hemsida att sändningstillstånden för public service säger att man har ett särskilt ansvar för det svenska språket. Ett av SVT:s ledord är att språket ska vara ”inkluderande”.
Anders G Carlsson svarar dock inte på hur man ser på att exempelvis religiösa och kristna människor kan känna sig exkluderade i stället för inkluderade av ett program som detta.