Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Tårögd Linda Steen vittnade i rätten

Linda Steens egen berättelse och vittnens skildringar har nu hörts i tingsrätten i Nyköping. I dag är den sista dagen i rättegången där barnmorskan står mot landstinget. Linda hade nära till tårarna när hon berättade hur en abort kan gå till.

Nyheter · Publicerad 07:45, 26 sep 2016

– Jag anser att ett människoliv är ett människoliv från befruktningen. Hjärtat börjar slå redan efter 18:e, 19:e dagen. Jag anser att den lilla varelsen är lika mycket värd som du och jag, sa Linda Steen när hon förhördes i Nyköpings tingsrätt.

Frågan som ska avgöras är huruvida hennes rättigheter kränktes när hon förlorade ett jobb som barnmorska på Nyköpings lasarett efter att ha meddelat att hon inte vill medverka vid aborter.

– Abort handlar om en människas vara eller icke vara. Jag vet ju att det är ett hjärta som slår där inne. Hur ska jag kunna vara med och stoppa det? sa Linda Steen och fick tårar i ögonen.

Hon berättade även hur en mycket sen abort kan gå till.

– Alla som jobbar med det här vet att fostret som kommer ut kan kippa efter andan. Man lägger det i en rondskål eller ett bäcken och lägger locket på för att det ska gå fortare. Jag kan bara inte göra det.

Linda Steens juridiska ombud Ruth Nordström menade att frågan inte bara har med samvetsfrihet att göra, utan även åsikts- och yttrandefrihet.

Under rättegången berättade hon att Linda Steen, efter att ha förlorat sin anställning på Nyköpings lasarett, i stället sökte sig till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Där togs hon gladeligen emot av en avdelningschef som genast bokade in en intervju med henne – trots att hon visste att Linda inte ville medverka vid aborter. Men plötsligt ställdes intervjun in. Enligt Ruth Nordström berodde det på ett telefonsamtal som chefen på Mälarsjukhuset hade fått från en chef i Nyköping.

”Vi hade med glädje tagit emot dig men eftersom du uttryckte åsikter som vi inte kan stödja så går det inte.” var ett besked som Linda ska ha fått i ett mejl.

Försvaret menade att nekandet av jobb inte alls hade med yttrandefrihet att göra.

– Det här har inte med något annat att göra än med arbetet. Det handlar om vilken roll Linda ska ha. Linda har uttryckt begränsningar, sa advokaten Erik Danhard.

– Det är arbetsgivaren som bestämmer vilka kompetenskrav man ska ha, och vem man ska anställa, fortsatte han.

Han betonade även att utgångspunkten ska vara att patienten har rätt till god vård.

Linda Steen menade att det är just det hon vill ge.

– Jag tror att jag är lika kompetent som vem som helst, sa hon.

Under fredagen var det dags för vittnes­förhör. Bland annat utfrågades Linda Steens svägerska Emelie Steen, som arbetar med samvets­frihet på ett svenskt sjukhus. Även en barn­morske­chef frågades ut. Hon menade att påståendet att en barn­morska inte skulle vara kompetent om hon/han inte utför aborter är befängt.

Ett folk som bejakar kallelsen att både synas och höras.

Ledarkrönika ”Vi för vår del kan inte hålla tyst med vad vi har sett och hört” (Apg 4:20). De här orden – Petrus... torsdag 26/11 00:00

Nu inleds rättegång för upploppet i Malmö

Brott. Busskurer krossades, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse. Sex personer har... fredag 27/11 11:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...