Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Sebastian Stakset gladdes över att vara tillbaka på Saltvik. "Att få se personer i ett fängelse få frihet på insidan, det är enormt", säger han. Foto: Privat

Tårar och glädje när 38 fångar tog emot Jesus

38 personer som sitter fängslade på Saltvik tog emot Jesus när Sebastian Stakset och hans team var på besök. – Det var den svåraste, men också bästa, uppgift jag haft, säger Stakset och berättar att han mötte gamla vänner.

Nyheter · Publicerad 14:35, 11 jun 2018

För några år sedan klev Sebastian Stakset in på en anstalt i handbojor. Nu gick han in på säkerhetsfängelset Saltvik som en fri man – både till kropp och själ.

Tillsammans med fängelsepastorn Roine Åkerblom och Icthuspastorn Bo Ahlvin besökte den numera frälste hiphopartisten klass 1-anstalten under två dagar förra veckan. Målet var att sprida hopp och ljus i mörkret – något som, enligt Stakset, uppnåddes.

Under de åtta samlingar som hölls fick teamet be frälsningsbön med 38 av de omkring 60 personer man mötte.

– Det var helt enormt, säger Sebastian Stakset uppspelt när Världen idag når honom.

Han berättar att ”tårar rann nedför härjade ansikten”, att ”hopp tändes i ögon som aldrig haft hopp” och att "till och med de mest kritiska personerna vände om”.

Lätt var det dock inte.

– Man går ju verkligen in i fiendens hus – där han har fått regera fritt. Det var den svåraste uppgift jag haft, men också den bästa, vackraste och mest underbara uppgift jag haft, säger Stakset.

Han påpekar att mörkret i fängelset ger perspektiv.

– Man märker vilken kraft det finns i evangeliet om Jesus Kristus. Situationer totalvände av Guds kraft. Människor blev förvandlade och nockade av Guds kärlek, säger han.

Sebastian Stakset berättar att han träffade flera gamla vänner på anstalten.

– Det var väldigt speciellt. Sist vi sågs var jag i tungt mörker. ”Man känner inte igen dig”, sa de nu.

32-åringen tycker att det kändes rätt att vara tillbaka i den tuffa miljön.

– Jag är inte kallad av Gud att bli en ”frikyrkoclown” som åker runt och underhåller redan frälsta i kyrkorna. Jag älskar att åka runt i kyrkor och prata tro, men min uppgift är att tala till dem som ännu inte funnit Jesus, säger han.

Enligt Stakset handlar det om att möta dem som är som han själv en gång var.

– Jag vill stå framför dem som endast sett en präst på sina vänners begravning, de som är fyllda av hat, ångest och mörker, och se dem fyllas av hopp. Att få se personer i ett fängelse få frihet på insidan, det är enormt.

Händelserna bekräftas av Roine Åkerblom som arbetar som fängelsepastor på Saltvik.

– Personer som jag aldrig trodde skulle ta emot budskapet kom till tro. Flera personer grät inför varandra – och det gör man bara inte på en anstalt. Det var riktigt häftigt. Två dagar av under helt enkelt.

Enligt Åkerblom verkade även flera personer ur personalen berörda av Staksets vittnesbörd.

– Det var härligt att se, säger han.

Roine Åkerblom, som själv har ett förflutet som kriminell, berättar att ett uppföljningsarbete nu börjar.

– Det enda vi vet är att de här personerna har tagit emot Jesus. Nu gäller det att fånga upp dem och se om de är seriösa med sin tro.

Uppföljningen kommer ske genom det kristna arbete som redan pågår på anstalten, berättar han. Det innebär bland annat personliga samtal, gudstjänster och Alphakurser som tillhandahålls av honom samt en präst och en annan fängelsepastor.

– Vi tre kommer arbeta tillsammans för att hjälpa personerna vidare i sin tro, säger han.

Något som förhoppningsvis kan vara till hjälp i uppföljningsarbetet är att samtliga fångar som teamet mötte fick ett exemplar av Sebastian Staksets självbiografi ”Bara ljuset kan besegra mörkret”.

– Självklart blev det en skillnad i atmosfären på Saltvik under Staksets besök. Jag tror att det kommer märkas ännu mer framöver.

Hopp om förändring med ny sexualundervisning?

Ledare Skolverket lämnade i veckan sitt svar på regeringens uppdrag att förtydliga skolans läroplan kring sex och samlevnad. Med tanke på den normkritiska...